Hoe ik Beleg (6) – Sectorstrategie

Eerder heb ik geschreven over de indexen die ik volg in mijn beleggingsportefeuille. Naast mijn indexstrategie heb ik ook nog een sectorstrategie. Af en toe denk ik na over de sectoren van de economie waarvan ik verwacht dat ze de komende jaren harder groeien dan de rest. Bijvoorbeeld omdat er belangrijke technologische doorbraken zijn, of omdat er in de wereld iets gebeurt waardoor die sector een extra groeispurt doormaakt. Zoiets als ‘zoeken naar de volgende Google’, maar dan op het niveau van een hele sector. Lees voordat je verder gaat vooral ook even mijn disclaimer, deze post is geen beleggingsadvies!

De afgelopen jaren heb ik op die manier de volgende keuzes gemaakt:

In 2005 heb ik belegd in de mijnbouwsector, via het Blackrock Global World Mining Fonds (dat heette toen nog anders). De groei van de vraag, vooral in China, zorgde hier voor een echte ‘boom’. Ik heb op een aantal momenten bijgekocht, en toen ik er in 2011 uitstapte was mijn inleg verdubbeld. De afgelopen jaren hebben de grondstoffen het slecht gedaan, maar inmiddels denk ik dat de bodem wel ongeveer bereikt is. Dus ben ik recent weer in deze sector gestapt, via het Pictet Timber fonds.

In 2010 ben ik in de biotechnologie-sector gestapt. Dat wilde ik zeker niet met individuele aandelen doen, je weet nooit welke van de honderden bedrijfjes wel succesvol gaat zijn. Ik heb belegd in het Franklin Templeton Biotechnology Discovery Fund. Dit fonds is sinds ik erin gestapt ben vervijfvoudigd in waarde. Een tijdje geleden heb ik mijn oorspronkelijke inleg plus 100% eruit gehaald door een deel van mijn aandelen te verkopen. Het restant heb ik nog steeds in portefeuille, maar de groei is er inmiddels een beetje uit. Eigenlijk zou ik dat restant moeten verkopen, maar ik hoop dat het nog weer een beetje aantrekt, en ik heb op dit moment niet echt nieuwe fondsen waar ik in zou willen beleggen. Een deel van mijn winst zal dus nog wel gaan verdampen.

Dat mijn keuzes niet altijd succesvol zijn bewijst mijn belegging in Afrika. Maar weinig mensen realiseren zich dat de gemiddelde economische groei op het Afrikaanse continent 5% per jaar is. De focus ligt traditioneel heel erg op Zuid-Afrika. Ik ben juist op zoek gegaan naar een belegging die de rest van Afrika omvat. Dat viel nog niet mee, want de aandelenmarkten in Afrika zijn nog erg klein. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij de MSCI Emerging & Frontier Market Africa Index. Die wordt gevolgd door de RBS Market Access MSCI Emerging and Frontier Africa ex South Africa Index ETF (een hele mond vol). Hier ben ik begin 2014 ingestapt. In eerste instantie ging dat best OK, na 6 maanden stond de waarde 20% hoger. Om vervolgens in 3 maanden die hele winst weer prijs te geven. Weer drie maanden later stond er weer een plus van 20%, en in 2015 verdampte die hele winst weer, inmiddels staat het fonds 10% beneden de aankoopwaarde. Volatiliteit en valutarisico, wie krijgt er als belegger niet mee te maken…? Maar de onderliggende economische groei van Afrika blijft goed, dus ik verwacht wel weer een stijging. Maar als ze nog een keer op +20% komen verkoop ik het fonds.

Recent heb ik me iets meer verdiept in de Robotica en Kunstmatige Intelligentie. Dat is een sector waarvan ik de komende 5 à 10 jaar veel verwacht. Robots, quantum-computers, drones, maar ook de ‘slimme assistenten’ die bijvoorbeeld Apple, Google en Microsoft inmiddels aanbieden. Ook hier bleek een indextracker voor te zijn, de ROBO Global® Robotics and Automation ETF. Ik heb er wat geld ingestoken. Voorlopig nog zonder resultaat, maar dit zie ik echt als een belegging voor de komende 5 tot 10 jaar.

Welke sectoren zullen het volgens jou de komende jaren goed gaan doen?