Hoe ik beleg (2) – Broker keuze

  • Berichtcategorie:Beleggen

Als je besloten hebt dat je wilt gaan beleggen, heb je een aantal belangrijke keuzes te maken. Een belangrijke vraag is welke partij je wilt gebruiken als ‘broker’: via wie ga je handelen in fondsen? In de praktijk vind ik ook hier de grote banken meestal niet de beste keuze. Vaak is hun aanbod beperkter en zijn de kosten hoger. Gelukkig zijn er veel andere (gespecialiseerde) partijen op de markt waar je ook terecht kunt.

Een belangrijke vraag is in welke producten je wilt gaan beleggen. Hou je het simpel of wil je ook complexere producten zoals Futures, Opties en Hefboomproducten? Want die laatste categorie kan niet overal. Ik moet overigens zeggen dat ik me daar nog altijd niet aan waag, de risico’s zijn groter dan ik zelf wil lopen.

Tegenwoordig heeft iedere aanbieder wel een website via welke je kunt handelen. De meeste zijn ook actief met apps voor smartphones en tablets, en telefonisch contact over orders gaat vaak ook nog wel (al zijn daar soms wel kosten aan verbonden). In al die gevallen gaat het wel om zelfstandig beleggen, aan professioneel beleggingsadvies zijn altijd kosten verbonden. En dan moet je ook maar afwachten of je adviseur het bij het juiste eind heeft…

Het Fondsenaanbod van de Broker is voor mij een van de belangrijkste keuzecriteria. Ik wil in zoveel mogelijk verschillende fondsen kunnen handelen. Wat mij opviel toen ik destijds een vergelijking maakte, was dat de meeste brokers daar niet zo transparant over zijn totdat je een rekening geopend hebt en inlogt om een order in te geven. Ik heb ze vooraf gebeld, en de brokers die mij vervolgens een lijst stuurden kregen pluspunten…

Minstens zo belangrijk zijn de Kosten. Wat zijn de kosten per transactie (vaak een percentage van de waarde) en wat zijn de bewaarkosten (de kosten die de broker rekent om de beleggingen voor jou te beheren)? Vaak bieden brokers ook ‘pluspakketten’ aan (bijvoorbeeld realtime beurskoersen of speciale rapportages) tegen een maandelijkse fee. Ik heb daar zelf nog nooit gebruik van gemaakt, ik doe mijn eigen rapportages wel.

Rapportagemogelijkheden zijn voor mij dus wel een keuzecriterium. Ik vraag niet veel, maar ik wil wel elke week mijn eigen beleggingsspreadsheet voeden. Daarvoor heb ik een paar dingen nodig:

  1. Elke week de koers en de waarde in Euro per fonds in mijn portefeuille..
  2. Gegevens over de transacties die ik uitvoer.
  3. Liefst wil ik dat kunnen downloaden in Excel of Tekst (TXT) format.

Zelf ben ik niet dol op de kleinere aanbieders zoals ASN en Meesman. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik hun fondsenaanbod voor mijn situatie te beperkt vind. Maar dat is natuurlijk prima als je die beperkte keuze geen bezwaar vindt.
Zelf heb ik destijds vooral gekeken naar Alex , Binck Bank , Lynx en Todays Brokers. Ik heb gekozen voor Alex (dat overigens onderdeel is van Binck Bank) om praktische redenen, ik maak ook gebruik van een andere dienst van Alex (waarover later nog wel een keer meer). Ik houd er namelijk niet van om op 10 verschillende plaatsen in te moeten loggen om mijn financiën in beeld te krijgen.
Overigens ben ik ook nog lid van een Beleggingsclub, waarover vast ook nog wel een keer meer. Met de club beleggen we via Interactive Brokers in de Verenigde Staten.

Je hoeft overigens niet zo heel bang te zijn dat je je beleggingen kwijtraakt als je bank of broker failliet gaat. In Nederland staan de beleggingsaanbieders onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) . Deze instellingen moeten jouw aandelen, obligaties of opties op jouw naam onderbrengen op een aparte rekening bij een bewaarbedrijf. De kans is erg klein dat een bewaarbedrijf failliet gaat, want het bewaarbedrijf is namelijk niet commercieel.
De AFM heeft trouwens een goede website met veel informatie voor beginnende beleggers.

Welke broker heb jij gekozen en om welke redenen?