Het einde van de No Spend Days

Een van de vele zinloze statistiekjes die mijn administratie voor mij bijhoudt zijn de No Spend Days (NSDs). Dat begrip heb ik niet zelf verzonnen, ik zag dat veel (Amerikaanse) bloggers dat ook bijhielden, en dan wil ik ook altijd weten hoe het in mijn situatie zit. NSDs zijn dagen waarop ik niks betaal met mijn creditcard, pinpas, Apple Pay, of contant geld.

Corona zorgde er het afgelopen jaar nog steeds voor dat het aantal NSDs hoger is dan ‘vroeger’. Gemiddeld had ik er toen een stuk of 10 per maand. In 2021 waren het er minimaal 20 per maand.

Maar toen ik tijdens mijn jaarafsluiting 2021 daar over nadacht, realiseerde ik mij dat dat heel erg logisch is. No Spend Days zijn steeds minder relevant. En dat zit in de definitie. Met de categorieën die ik daartoe reken gaat het grotendeels om uitgaven die ik buiten de deur doe. Maar ik doe steeds minder uitgaven buiten de deur. En dat komt niet alleen door de coronapandemie en de sluiting van de detailhandel. Ook voordat corona de wereld trof deed ik een groot deel van mijn aankopen al via het internet. Corona heeft die ontwikkeling alleen maar versneld.

De NSD is dus geen goede maatstaf meer om te meten op hoeveel dagen ik geld uitgeef, en hoeveel dagen per maand ik er in slaag om mijn portemonnee in mijn zak te houden. Want uitgaven via internet betaal ik regelmatig met mijn creditcard (die wel meetelt in mijn NSD-berekening), maar minstens net zo vaak gewoon via iDeal (die niet meetelt in mijn NSD-berekening). Dus de NSD houdt mijzelf een beetje voor de gek. Het gaat om wat ik uitgeef. Niet om wat ik buiten de deur uitgeef.

Dus heb ik een nieuwe indicator bedacht. De No Expense Days (NEDs). Dat zijn de dagen waarop ik geen enkele uitgave doe. Geen transacties naar ‘buiten’. Alleen transacties tussen mijn eigen rekeningen mogen wel, en inkomsten tellen ook niet mee. Maar elke boeking vanaf mijn bankrekening naar buiten telt mee.

Natuurlijk kan ik hier ook een beetje mee spelen. Online shoppen op de dagen dat mijn reguliere uitgaven worden geboekt, zoals het abonnement voor mijn telefoon. Maar de NED geeft een veel completer beeld van mijn uitgaven dan dat de NSD doet. En ik ben dol op statistiekjes. Dus heb ik deze ingebouwd in mijn administratie. Inclusief grafiek. Nog niet online, maar wel voor mijzelf.

Op basis van de macro die ik al had voor de NSD was de No Expense Day niet zo heel moeilijk om te programmeren. No Expense Days bereken ik per maand, op mijn lopende rekening. Dat zijn criterium 1 en 2. Daarna filter ik de uitgavenrekeningen in mijn administratie, criterium 3. En tenslotte tel je de afzonderlijke dagen waarop die transacties plaatsvinden, criterium 4. Het aantal dagen per maand minus het aantal dagen waarop ik uitgaven gedaan heb is het aantal NEDs per maand.

Uiteraard moeten er dan ook grafieken komen. Voor 2021 heb ik de No Spend Days en de No Expense Days naast elkaar gezet. Uiteraard is het aantal No Expense Days elke maand lager dan het aantal No Spend Days. Logisch, omdat alle uitgavencategorieën in de No Expense Days meetellen, en alleen de uitgaven buiten de deur in de No Spend Days.

In mijn kwartaalrapportages zul je dus vanaf heden de No Spend Days niet meer tegenkomen. Maar wel de No Expense Days. Als maatstaf voor mijn spaarzaamheid.

Kijk jij ook wel eens op een andere manier naar jouw uitgaven?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. juhet

  grappig, ik interpreteerde de no spend days de hele tijd al als no expense days 😀

 2. Jos

  Hallo Geldnerd,

  Interessant. Ik hou het zelf niet bij. Ik neem aan dat je het doet om inzicht te krijgen en eventueel je eigen gedrag te beïnvloeden. Ik vraag me af of je in de NED ook je vaste lasten als hypotheek, verzekeringen ook mee neemt? Daar heb je niet echt invloed op zou ik zeggen. Is het dan wel interessant om die uitgaven hier in mee te nemen?

  Groet!

  1. Geldnerd

   Het is inderdaad bedoeld voor inzicht in mijn eigen gedrag.

   Ik bereken de NED op dit moment alleen over mijn persoonlijke uitgaven. Hypotheek en verzekeringen komen uit de gezamenlijke huishoudrekening met Vriendin. Maar ik reken al mijn vaste lasten wel mee in de berekening van de NED, ook bijvoorbeeld mijn maandelijkse bijdrage aan de huishoudrekening waaruit de hypotheek e.d. betaald worden.

 3. Mr. Robot

  Het zal je een ander beeld geven op je patroon wellicht, maar is het een doel op zich om er een verandering in aan te brengen? Dan zou je er bijna een doel van kunnen maken om x procent minder NED te hebben. 🙂

  Zelf kijk ik daar niet echt naar, ik vind het wel interessant om bijvoorbeeld alles terug te rekenen naar maandelijkse uitgave, zeker nu weer de belastingaanslagen zijn binnengekomen met een sterk verhoogde WOZ waarde.

  1. Geldnerd

   Het is inderdaad bedoeld voor inzicht in mijn eigen gedrag. Niet om nog minder vaak uit te geven, wel om te bewaken dat ik niet sluipenderwijs meer uit ga geven. In The Economist las ik ooit het zinnetje (vertaald) ‘wat je meet beïnvloedt wat je doet’. En voor mij persoonlijk werkt dat dus ook echt zo. Als ik mijn gedrag en de consequenties daarvan objectief ga meten, dan zie ik patronen. Dat helpt mij om, als ik dat nodig en wenselijk vind, mijn gedrag aan te passen. Maar dit zal waarschijnlijk niet voor iedereen hetzelfde werken.

 4. uitklokken

  Hi Geldnerd. Gebruik je hiervoor de valuta(rente)datum, of de boekdatum?

  1. Geldnerd

   Die zijn in Nederland tegenwoordig vrijwel altijd hetzelfde. Maar ik gebruik de boekdatum, om zo zuiver mogelijk op kasbasis te rekenen.

Reageren is niet mogelijk.