Gerommel in de marge

Allemaal zitten we in één of meerdere ‘bubbels‘. Zo is Geldnerd onderdeel van de ‘blanke hoogopgeleide mannen van middelbare leeftijd’-bubbel. En van de ‘Haagse rijksambtenaren’-bubbel. En natuurlijk ook van de ‘hondeneigenaren‘-bubbel. Maar bovenal ben ik lid van de ‘bloggers over financiële onafhankelijkheid’-bubbel. En ik ben heel blij dat ik géén lid ben van de ‘ouders met kleine kinderen’-bubbel, dat lijkt me dodelijk vermoeiend.

En we weten allemaal wat de mooie dingen van en de problemen met bubbels zijn.  In jouw bubbel(s) tref je mensen met wie je een aantal normen en waarden en sociaal-economische kenmerken deelt. Mensen die hetzelfde denken als jijzelf. Dat is comfortabel, met het risico dat je in jouw leven nauwelijks iemand tegenkomt die anders is dan jijzelf, uit een andere omgeving, met andere normen en waarden. je gaat er al snel van uit dat iedereen er hetzelfde over denkt als jijzelf. En dat iedereen die anders denkt vreemd of zelfs gevaarlijk is. Daar betrap ik mezelf soms ook op. Iedereen kan toch goed met z’n geld omgaan?

Veel mensen halen hun bevestiging online of in hun favoriete media. Zo probeer ik zelf ook te volgen wat er over financiële onafhankelijkheid geschreven wordt in de Nederlandse kranten (betaalmuur-alert!). Eerder dit jaar werd deze blog genoemd in een column van Erica Verdegaal in het Financieele Dagblad. En in december 2020 werd Geldnerd nog genoemd in een artikel over het aflossen van je hypotheek in de Consumenten Geldgids. Maar ook De Telegraaf en De Volkskrant schreven over financiële onafhankelijkheid.

Een bevestiging? Nou, niet meteen. Als je de commentaren leest, bijvoorbeeld op de Facebook-pagina van De Volkskrant, dan weet je al snel beter. Scepsis overheerst. Eerder met pensioen en geld overhouden, dat kan toch helemaal niet? Daar veranderen recordaantallen beleggende op de beurs gokkende huishoudens weinig aan.

Geldnerd moet dan ook altijd een beetje gniffelen als hij elders leest dat ‘FIRE steeds populairder begint te worden’. Ik denk het niet, dat schreef ik al eerder. De meeste mensen vinden nadenken over hun geld gewoon nog heel erg vervelend. En ook het werken met cijfertjes en het lezen van kleine lettertjes kent meer tegenstanders dan enthousiastelingen, daar ben ik van overtuigd. En dat is maar goed ook. Want als iedereen naar financiële onafhankelijkheid toe zou werken, dan stort het systeem in elkaar. We consumeren dan veel minder. En dan verdienen de bedrijven veel minder. En dan dalen hun koersen en betalen ze geen dividend meer. En mensen kopen dan ook geen grotere huizen meer, dus de woningmarkt gaat dan ook dalen. En dan stijgt de waarde van onze woningen ook niet meer. En dat is dan allemaal weer slecht voor de vermogensgroei, ook bij Geldnerd.

Van mij mag de financiële onafhankelijkheidsbeweging best een beetje ‘rommelen in de marge’ blijven. Dus als je gewoon door wilt gaan met je leven, ga vooral je gang. Dat doe ik ook. Op mijn manier.

Tegelijkertijd ben ik wel blij met ieder mailtje dat ik krijg met serieuze vragen hoe je nou beter met je financiën om kunt gaan. Hoe ik nou beleg. Hoe ik mijn administratie doe, mijn potjes vul. Ik probeer ook om zoveel mogelijk mensen antwoord te geven. Dat lukt niet altijd meer, want het worden er inmiddels best veel. Maar ik zal mijn best blijven doen. Beloofd!

Hoe is het in jouw bubbel?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Mevrouw FF

  Uhm, ja ik ben lid van de ‘ouders met kleine kinderen’-bubbel’. Vermoeiend ja….

 2. Belia / Opnieuwbegonnen

  Leuk geschreven weer. Wat ik vooral leerde is dat je vrienden hebt die bij je doe situatie passen. Daar moet je aan werken. Altijd. Dat is niet makkelijk in Corona tijd.

 3. Geldsnor

  Ik ben lid van de bubbel “ouders met kleine kinderen” (vermoeiend, maar ongelooflijk leuk!), de finance bloggers (denk ik), en blanke hoogopgeleide millenials. En uiteraard zijn er bubbels die ik probeer te vermijden, ook al zou ik er demografisch bijhoren: “manager”, bijvoorbeeld. En verder gebruik ik geen social media, geen youtube, netflix, Prime, Disney+, ZiggoGo etc. Ik hoop dat dit mijn bubbels een beetje beperkt.

 4. Peter

  Op nu.nl stond laatst ook een artikel over Fire. als je daar dan de comments van leest zal het inderdaad gerommel in de zogenoemde marge blijven.
  Ga jij maar door met jouw mooie blog Geldnerd, ik lees hem graag!

 5. Kaskoe

  Denk dat financiële onafhankelijk voorlopig niet mainstream wordt. Vanmorgen weer een verhaal in de media dat een miljoen werkenden direct in grote financiële problemen komen als ze hun baan verliezen.

  Over bubbels en aansluitend bij Belia: een van de meest verrijkende dingen die ik doe, is het (als vrijwilliger) coachen van ondernemers die in de financiële puree zitten. Ik heb er veel van geleerd, ondermeer dat het voor mij erg goed is om mij actief buiten m’n eigen bubbel te begeven. Het is soms behoorlijk buiten m’n comfort-zone en af en toe bijzonder confronterend. Maar ik heb er goede vrienden aan over gehouden die ik anders nooit zou zijn tegengekomen.

 6. Mr. Stup

  Mijn verwachting is dat die bubbel-cultuur alleen maar sterker wordt vanwege de individualisering en globalisering. Mensen lezen minder verifieerde nieuwsbronnen(het Journaal, kranten) en halen hun nieuws/opinies/feiten van youtube kanalen en online fora. Dit heeft natuurlijk voor-en nadelen. Een nadeel wat mijzelf een nare bijsmaak geeft is het volgende:
  De afgelopen 10 jaar help ik een aantal keer per jaar bij een inzameling voor de voedselbank. Heel simpel; we vragen klanten van een supermarkt of ze eventueel een additioneel houdbaar product willen kopen en dat na de kassa doneren voor de mensen die bij de voedselbank komen.
  De laatste jaren zijn er steeds meer klanten die aangeven dat ze niet aan de voedselbank willen doneren, daar is natuurlijk niets mis mee. Echter geven ze aan dat dit is vanwege de zelfverrijking van het bestuur van de voedselbank en dat de producten niet naar Nederlanders gaan.
  Het kan natuurlijk zo zijn dat deze argumenten correct en dat ik daar dan weer blind voor ben vanwege mijn eigen bubbels.

  1. Geldsnor

   @Mr. Stup, Ik heb de cijfers van de voedselbank er even op nageslagen. Ik vind dat het heel behoorlijk gerund wordt. De kosten voor het beheer en administratie zijn 79000 EUR (2019), wat voor 1/3 de huur van het pand is, 1/6e accountskosten, wat verzekeringen, inventaris etc. De Voedselbank blijkt volledig te bestaan uit vrijwilligers en dat is inclusief het bestuur.

   1. Mr. Stup

    Dank Geldsnor. Dat het op vrijwillige basis is, is ook hoe ik het van de lokale voedselbank begrepen heb.

  2. M

   Mr Stup, ik ben vrijwilliger (bezorger) bij de Voedselbank, en kan je garanderen dat het er integer aan toe gaat. Mooi dat je je ook inzet! Misschien voor jou ook een goed idee eens direct vrijwilligerswerk voor hen te zien, dan kun je het zelf meemaken.

 7. Audrey

  Mooi artikel, Geldnerd! Ik doe mijn uiterste best om te voorkomen dat mijn bubbel(s) me te veel beinvloeden. Of dat lukt, tja…

 8. Geld Coach

  Mensen zijn sceptisch over eerder met pensioen gaan, omdat ze niet na kunnen denken over de lange termijn. Een ver van hun bed show en daarom wagen ze zich er niet aan. Het gaat hun pet te boven om daar bij stil te staan EN ook nog actie in ondernemen. Vaak hoor je: ik kan morgen wel dood zijn. Echt een kul argument, want een heel groot percentage van de bevolking haalt makkelijk 65+.

  Maar zoals je schrijft: laat er vooral (veel) mensen zijn die vooral door consumeren, want anders klapt het hele systeem in elkaar. Dat zouden wij ook weer niet willen.

 9. Luxe of Zuinig

  Bubbels, ja daar bevind ik mij ook in ja 🙂 Al jouw genoemde bubbels, of de hond, ambtenaar na, maar + jonge kinderen bubbel….. en daarnaast nog wel wat andere bubbels….. Ik betrap mijzelf er inderdaad op dat mijn internet rondje zich erg sterk op mijn bubbels richt en ik daardoor niet meer zo generiek geïnformeerd ben dan anders. Het is ook lastig om dit los te laten, gezien het een veilige haven is met bevestiging van onze paden/wegen en doel…..

  Ik stel een outsiders mening wel erg op prijs, want dat zet mij weer aan het denken om tot nieuwe inzichten te komen. Het is dan ook erg gevaarlijk om je alleen rond te bewegen in je eigen bubbels…. Maar ja, hoe kom je er weer uit? Zeker als je op social media je beweegt zal aan de hand van je zoekopdrachten die bubbel alleen maar versterkt worden… Daarom is een goed begin social media zoveel mogelijk te mijden, of je er bewust van zijn dat je te zien krijgt waar je graag naar op zoek bent. Maar blijf jezelf altijd open laten staan voor nieuwe inzichten, meningen en vooral informatie!

 10. uitklokken

  Ik denk dat bewust geld uit geven niet persé slecht is voor de wereld. Ook al geef je alles uit. Iedereen kan dus wat van dit blog leren, Geldnerd 🙂

Reacties zijn gesloten.