Geldnerd is Gesignaleerd…

 • Berichtcategorie:Belastingen

Iedere Nederlander heeft inmiddels wel gehoord van de problemen bij de Belastingdienst. Het kinderopvangtoeslagschandaal is het meest schrijnende voorbeeld, maar ook op andere terreinen is de Belastingdienst de afgelopen jaren negatief in het nieuws geweest.

Als ambtenaar volg ik dat nieuws met meer dan gemiddelde interesse. Ik werk weliswaar zelf niet bij de Belastingdienst, maar de diverse onderzoeken leggen een probleem bloot dat breder en dieper gaat dan alleen de Belastingdienst. Ik denk dat elke Haagse ambtenaar wel een aantal conclusies uit deze rapporten herkent. Geldnerd in elk geval wel. En in mijn werk ben ik ook hard bezig met het implementeren van een aantal van de verbetervoorstellen die de diverse commissies gedaan hebben.

Maar onlangs op een vrijdag kwamen de problemen van de Belastingdienst wel erg dichtbij. Er plofte een welbekende Blauwe Envelop in onze brievenbus. Geadresseerd aan Geldnerd. Dat is vrij bijzonder, want Geldnerd ontvangt alle overheidspost digitaal. En ik verwachtte eigenlijk ook geen post van de Blauwe Enveloppen Brigade. Dus nieuwsgierig maakte ik die envelop open.

“U krijgt deze brief omdat uw gegevens in de Fraude Signalering Voorziening (FSV) van de Belastingdienst stonden”. Zo luidde de eerste zin. Het duurde even voordat ik verder kon lezen. Ik had al het nodige gelezen over die FSV. De FSV was een (risico)signaleringssysteem, waarin de Belastingdienst ‘risicosignalen’ registreerde. Er konden allerlei redenen zijn om daarin opgenomen te worden. Heel simpel, bijvoorbeeld als een gemeente of het UWV het inkomen van iemand opvroeg. Of dat een belastingaangifte volgens het computersysteem van de Belastingdienst misschien niet klopte.

Ik snap de noodzaak van zo’n systeem in een uitvoeringsproces. Maar er waren twee problemen met de fraudesystemen van de Belastingdienst. Ten eerste konden er veel te veel mensen bij en voldeden de systemen niet aan de privacyregels. Maar het tweede probleem is dat je, alleen door de registratie in het FSV, automatisch al als verdacht kon worden beschouwd. En dus extra controles kreeg. Of dat de Belastingdienst niet meewerkte aan betalingsregelingen. Dus is de Belastingdienst begin 2020 gedwongen om het systeem uit te schakelen. Ik had er al veel over gelezen, en ook al veel gesprekken gehad over dit soort systemen. Maar ik had werkelijk geen moment gedacht dat ik zelf in dat systeem van de Belastingdienst geregistreerd zou staan.

De brief riep ook meteen allerlei vragen bij mij op. Wanneer ben ik in dat systeem terechtgekomen? Waarom? Welke gegevens staan er van mij geregistreerd? In de brief stond dat ik een aanvraag kon doen tot inzage in mijn persoonsgegevens. Daar moest ik dan wel weer zelf een brief voor sturen aan de Belastingdienst. Iets wat ik heel erg klantonvriendelijk van ze vind. Je kunt op je vingers natellen dat vrijwel iedereen die deze brief ontvangt dezelfde vragen heeft. Maar ik heb die brief wel meteen geschreven en op de post gedaan. In de brief vraag ik inderdaad om inzage in alle gegevens die van mij in dat FSV geregistreerd stonden. En ook om de datum van registratie en de reden van registratie. Zelf vermoed ik dat het iets met mijn jaren in het Verre Warme Land te maken heeft. Ik had een complexe fiscale situatie waardoor ik wel in Nederland aangifte moest doen, en het heeft jaren geduurd voordat die afgehandeld konden worden en daarbij is wel eens van de aangifte afgeweken. Maar ik wil het wel graag zeker weten.

De overheid is een onbetrouwbare partner, schreef ik in 2015. Ik werk er al 20 jaar, dus ik ben op z’n minst medeplichtig daaraan. En nu ben ik zelf ook nog verdacht door diezelfde overheid. Zo voelt die registratie in dat FSV tenminste wel. Ik ben er een beetje beduusd van. En ben benieuwd wanneer ik antwoord krijg op mijn vragen.

Sta jij ook gesignaleerd?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Audrey

  Ik ben heeeeel benieuwd naar het vervolg!

 2. Irene

  Ik heb geen melding gehad dat ik geregistreerd sta, dus ga ervan uit dat het niet zo is. Wel heb ik een slechte ervaring met een overheidsdienst. Dat wat nu DUO heet, die de studiefinanciering regelt.
  Ongeveer een jaar na mijn afstuderen (heeel lang geleden ;)) kreeg ik een brief dat ik niet gereageerd had op de vraag of ik in de periode daaraan vooraf gaand uitwonend was geweest. Mijn uitwonende beurs was daardoor omgezet in een lening. Er stond uitgelegd hoe ik bezwaar aan moest tekenen en dat heb ik gedaan. Ik moest middels een uittreksel van de gemeente aantonen dat ik wel degelijk op mijn studentenkamer stond ingeschreven. Bovendien moest ik ook aantonen dat mijn ouders in diezelfde periode op een ander adres waren ingeschreven (ehm, mijn ouders wonen aan de andere kant van het land en nee daar ga ik niet mee in een kamer van 4×4 wonen!). Toen ik dat eenmaal gedaan had, kreeg ik bericht dat mijn bezwaar was aangenomen en wat ze dan met het bedrag moesten doen waar ik dan toch weer recht op had (gehad). Ik was verbaasd over de vraag en zei dat ze daar dan maar gewoon de lening mee af moesten lossen. Probleem opgelost. Nee, zeiden ze, ik moest natuurlijk wel de rente betalen over de periode dat het een lening was geweest?! Pardon?!
  Het probleem is dat je in de tussentijd zo murw wordt, dat je uiteindelijk toegeeft. Ik heb opgevraagd wat de rente was en die in een keer betaald. Vervolgens kreeg ik een brief dat mijn schuld verlaagd was met dat bedrag. Dus ik weer bellen. Ik wil graag een brief waarin staat dat mijn schuld nu 0 is. De vorige keer hebben ze ook bijna 2 jaar gewacht met vertellen dat ik een schuld had, dus wilde nu zeker weten dat dat niet nog een keer ging gebeuren. Ondanks dat ze het een rare vraag vonden heb ik de brief toch gekregen. Ik heb trouwens ook gevraagd hoe het kon dat ik de brief na bijna 2 jaar wel op het juiste adres kreeg. Tja, dat kwam doordat ze in de GBA opgezocht hadden waar ik woonde.
  Ik wil niet generaliseren, maar het lijkt wel alsof heel veel ambtenaren door het systeem heel veel menselijkheid en normaal nadenken afleren. Stel dat je zelf in deze situatie zou komen, zou je dan deze maatregel die je doorvoert ook logisch en rechtvaardig vinden?
  Ik ben benieuwd of je de antwoorden krijgt die je zoekt.
  Irene

 3. Luxe of Zuinig

  Mmm, je zet mij aan het denken. Wij hebben twee jaar geleden ook een controle gehad op de belastingpapieren waarin we bepaalde zaken moesten “bewijzen”. De Aangifte van 2018 100% rond te krijgen heeft dan ook tot vorig jaar geduurd voordat deze als “akkoord” werd bevonden. Dat was toen voor ons beide. Voor 2019 heeft vrouwlief wel de definitieve aanslag gekregen maar ik niet, wat ook vreemd is want we zijn fiscaal partner dus tja……

  Zou ik dan ook geregistreerd staan in dat systeem? Ik ben benieuwd naar 2020 en hoe snel het duurt tot we die definitief hebben. Anders toch maar eens een belletje naar de belastingdienst…. Aan de andere kant, slapende honden wakker maken zit ook niemand op te wachten…..

 4. annej2019

  Ik wacht nog steeds op de aanslagen uit 2018 en 2019. Op tijd aangifte gedaan en geen standaard situatie maar waarom het zo lang moet duren is mij een raadsel. De situatie is al zo sinds 2017, en daar heb ik wel al een aanslag van gehad, vorig kaar. Geen brief gekregen dus neem maar aan dat ik niet gesignaleerd sta. En ik wil graag betalen, hoe minder vermogen hoe minder box 3…

  1. Geldnerd

   Ik heb inmiddels begrepen dat er honderdduizenden mensen in de FSV stonden en dat de brieven in ‘batches’ verstuurd worden. Ik zat bij een van de eerste groepen die geïnformeerd zijn.

Reacties zijn gesloten.