Gedoe rond het nabestaandenpensioen?

  • Berichtcategorie:Pensioen / Wonen

Geldnerd en Vriendin hebben geen overlijdensrisicoverzekering bij hun hypotheek. In plaats daarvan hebben we elkaar bij ons pensioenfonds aangemeld voor Nabestaandenpensioen. Want, dat weten we uit onze pensioenoverzichten, het bedrag dat dan jaarlijks uitgekeerd wordt is ruim voldoende voor de achterblijver om in ons huis te ken wonen en de hypotheek te kunnen blijven betalen. Alhoewel we beiden vast van plan zijn om dat niet te doen, want te groot in je eentje en teveel herinneringen. Maar we zijn natuurlijk nog niet dood, gelukkig maar.

Toen ik onlangs las over de plannen die er zijn met het Nabestaandenpensioen, gingen er bij mij wel even wat alarmbellen rinkelen. Gebruikmaken van dit soort voorzieningen is leuk, maar je moet wel alert blijven. Want de overheid is niet altijd een betrouwbare partner. Soms veranderen de regels en valt je eigen mooie financiële constructie in duigen. Zoals al die mensen merken die een aflossingsvrije hypotheek hebben, waardoor ze de hypotheekrente-aftrek maximaal zouden kunnen benutten… Dat probleem heb ik gelukkig niet, maar in het geval van het Nabestaandenpensioen wil ik natuurlijk wel even weten dat dit ons doel kan blijven dienen.

Allereerst de plannen. Het idee is dat een weduwe of weduwnaar van een werknemer straks vijf jaarsalarissen van de overleden partner als pensioen krijgt. Het bedrag dat hiermee is gemoeid kan in vijf jaar worden uitbetaald of over een langere periode worden verdeeld. Het is mij daarbij niet duidelijk of het om bruto of netto jaarsalarissen zou moeten gaan, ik ga maar even uit van netto.

Vanuit de Tweede Kamer kwamen meteen een aantal kritische opmerkingen. Onder andere van de immer kritische Pieter Omtzigt, financieel specialist van het CDA. Het lijkt mij een irritant mannetje, maar een aantal van zijn opmerkingen vind ik wel terecht. Als iemand vlak voor z’n pensioendatum overlijdt is er meer opgebouwd dan vijf jaarsalarissen.

Kijk ik naar onze eigen situatie, dan kunnen we met dit voorstel uit de voeten. Het nabestaandenpensioen zien wij vooral als zekerstelling dat de achterblijver in ons huis kan blijven wonen zonder in de problemen te komen. En voor ons allebei geldt dat vijf (netto) jaarsalarissen ruimschoots meer is dan de helft van onze resterende hypotheek. Dan blijft er zelfs nog voldoende over om jarenlang gas/water/elektra/internet en de belastingen te kunnen betalen. Met de voorstellen in huidige vorm blijft het nabestaandenpensioen voor ons dus een volwaardige vervanger van de overlijdensrisicoverzekering.

Volgens de berichtgeving bij de NOS komt er in het najaar een advies van de vakbonden en werkgevers aan de verantwoordelijke minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat ga ik maar eens even in de gaten houden, want deze constructie is wel belangrijk voor de financiële zekerheid van Geldnerd en Vriendin.

Let jij goed op als de overheid weer met nieuwe plannetjes komt?

Dit bericht heeft 11 reacties

  1. r

    Ja, ik vind de overheid ook onbetrouwbaar en hou ze in de gaten. Dat is ook de reden dat ik nog niet durf te stoppen met werken, ondanks aardig wat vermogen en een hypotheek vrij huis.
    Kijk maar oa. naar de pensioen/aow veranderingen van de afgelopen jaren.

    1. Stella

      Idem!! Ik heb ook een hypotheekvrij huis en een aardige spaarpot maar durf de stap om minder te gaan werken ook nog niet te zetten. Ik ben 52 met goedbetaalde (hele leuke!) fulltime job, partner is even oud en ZZP-er. Ik heb een pensioen opgebouwd bij het ABP, partner heeft nergens iets opgebouwd en nu is het eigenlijk te duur om nog te starten. Mijn pensioenfonds keert uit aan partner wanneer ik overlijdt, dat is fijn. Wanneer partner overlijdt heb ik geen geldprobleem. In mijn testament ook van alles geregeld. Ik laat het dus NIET afhangen van de overheid, die veranderen de dingen met regelmaat en daar kan je dus eigenlijk niet van op aan.

      1. R

        De stap van minder werken ga ik wel nemen hoor, alleen volledig stoppen durf ik nog niet . Van 4×9 naar 3×9 in april volgend jaar(ben dan 54), terug naar full-time kan dan altijd wel weer.
        Overigens bouw ik ook bij de ABP pensioen op.

  2. Greet

    Ja, Pieter Omtzigt is lastig he, tenminste,voor het kabinet. Hij kan zich goed vastbijten in dossiers die de regering niet op orde heeft. We zouden meer Pietertjes moeten hebben.

  3. dertigermetkids

    Hou t een beetje in de gaten. Wij zijn nog jong, hebben bewust wel een orv. Vooral ook omdat ik thuis werk als gastouder (en daar idd mogelijk niet toe in staat ben als. Mijn man zou overlijden dus dan tijdelijk geen inkomsten) we zijn pas 35 dus pensioen is nog lang niet aan de orde. Al ben ik wel gewoon aangemeld als zijn partner bij zijn pensioen.

  4. I

    Ik heb een nabestaandenpensioen, omdat mijn partner 4 1/2 jaar geleden veel te jong overleed. Plus een overlijdensrisicoverzekering waardoor het huis nu hypotheekvrij is. We hadden alles goed geregeld, wilden elkaar niet aandoen om na alle zorg en verdriet van een evt. overlijden ook nog armoede te moeten lijden. Toch: het is nog helemaal de vraag wat de voorstellen worden. Het zou ook om 1 jaarsalaris kunnen gaan, las ik in de Kamervragen die de SP heeft gesteld (eind juni, te vinden in Kamerstukken). Toen ik ‘mijn’ pensioenloket voorlegde of ‘oude gevallen’ geeerbiedigd zouden blijven, dus of een evt wijziging alleen voor nieuwe gevallen zou gelden, kreeg ik als antwoord dat ze daar nog niet over konden zeggen. Dus tja.. onbetrouwbaar zeker.

    1. R

      Ik heb ook een nabestaanden pensioen, maar krijg ik van het pensioenfonds en niet van de overheid. Ik ga er dus vanuit dat dit gehandhaafd blijft.
      Indien je het zeker zou willen weten, zou je contact moeten zoeken met het uitvoerend pensioenorgaan (pensioenfonds van je wijlen partner) ipv met het pensioen loket.

      1. I

        Ik heb ook een nabestaandenpensioen van het pensioenfonds. En niet van de overheid. Het pensioenloket dat ik noemde is het serviceloket van dit pensioenfonds. Ze konden niets garanderen dat er niets zou veranderen. Ik ging er ook wel degelijk vanuit dat er niets zou veranderen, maar zo simpel is het niet. Er worden nu adviezen samengesteld over een wijziging van het totaal aan Algemene Nabestaandenuitkeringen (van de SVB) en Nabestaandenpensioenen door pensioenfondsen.

        1. R

          Ah oke,

          ik krijg niets via de Algemene Nabestaandenuitkeringen (SVB), enkel van
          het pensioenfonds van mijn wijlen vrouw.
          Ik zou het vreemd vinden als dat aangepast zou worden, want eigenlijk is het een verzekering, waarvoor werknemer en werkgever voor betalen.

  5. Mr. Groeigeld

    Normaal let ik wel goed op, maar dit nieuws is me blijkbaar ontschoten.
    Met de overheid ben ik wat achterdochtig: is dit niet gewoon een 1e stap om de pensioenen los te weken naar een meer eigen zak geld? (en deze vervolgens te gaan belasten)

    1. Geldnerd

      Ja, daar ga ik ook van uit…

Reageren is niet mogelijk.