Gedachteloos

201610-geld-brandIn mijn vorige leven gaf ik gedachteloos geld uit. Aan abonnementen waar ik vervolgens niks mee deed. Aan iedere week uit eten, soms zelfs meerdere keren per week. Aan spullen. Op een gegeven moment dacht ik: waar gaat het geld heen? Of eigenlijk was het Ex die dat als eerste dacht. Die vraag hebben we eerst nog een jaartje laten liggen. Want het kon. We spaarden niet veel, maar we kwamen ook niet tekort. Maar met het denken begon het knagen. En uiteindelijk zijn we ervoor gaan zitten. Gewoon alle bankboekingen van het jaar downloaden (dat kan volgens mij bij elke bank standaard in de internetbankieren-omgeving) en in een spreadsheet zetten. En dan bij iedere boeking een cijfertje zetten, en met behulp van SOM.ALS weet je wat je in elke categorie uitgeeft. Het kost je die eerste keer een paar uurtjes, maximaal.

En nu kan ik het gewoon niet meer, gedachteloos geld uitgeven. Eén van de eerste (en nog steeds, in mijn ogen, één van de beste) boeken over persoonlijke financiën die ik heb gelezen was ‘Your Money or Your Life’. Ik heb niet de hele methodiek toegepast, maar wel het stuk waar je uitrekent wat je écht per uur verdient. En ongemerkt ga je dan toch iedere uitgave uitdrukken in aantal uren werk. Ik tenminste wel. Bij mij was dit erg effectief.

De afgelopen periode moest ik twee keer terugdenken aan deze episode:

  • Ten eerste toen ik bij Zuinigaan las over haar ‘mega-uitgaven-periode’. Niet gedachteloos, maar goed doordacht investeren. En weten dat het kan, dat je er geen lening voor nodig hebt en dat je er niet door in de problemen zult komen.
  • De tweede keer was bij de Bloggers Meet-Up. Eén van de gesprekspunten was hoe je begonnen bent. Want ja, hoe begin je eraan?

Nou, heel simpel. Gewoon doen. Er zijn altijd redenen om het niet te doen. Maar je kunt ook gewoon beginnen. Ik weet ze nog, die eerste categorieën. Ik heb de spreadsheet nog. Zojuist ben ik er nog weer eens doorheen gegaan. Inmiddels bestaat mijn administratie uit een rekeningschema met 120 grootboekrekeningen. Die mij gedetailleerd inzicht geven in mijn inkomsten en uitgaven. Iedere week, met 1 druk op de knop. Maar uiteindelijk gaat het niet om het aantal grootboekrekeningen en die macro’s. Bewustzijn is de sleutel.

Hoe blijf jij je bewust van je inkomsten en je uitgaven?

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Team CF

    Weet niet hoe het bij jou gaat, maar ik heb nog wel eens moeite om niet te ver door te slaan. Het wordt een soort van sport om bijna niks meer uit te geven. Maar dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Balans vinden kan soms best lastig zijn…

    1. Geldnerd

      Ja, dat herken ik wel. Vriendin moedigde me laatst aan om juist iets meer uit te geven…

      1. Team CF

        Ha, heeft ze met Mrs. CF gesproken?

        1. Geldnerd

          Niet dat ik weet. Zou wat zijn: een praatgroep voor Partners van Doorgeschoten FIRE-Bloggers…

    2. ambertree

      Dat is inderdaad een gevaar: niet meer willen uitgeven. Daar hebben wij het over gehad: we willen toch een zekere levensstijl aanhouden, nu en in FIRE. We hebben geen zin in een kluizenaar leven tot 2029 omdan vrij te zijn.

  2. hypotheekweg

    Ik heb ooit een spreadsheet gedownload geënt op onze bank. Die gebruik ik af en toe. Maar de meeste controle is dat we aan het eind van de maand geen geld hoeven terug te boeken van de spaarrekening.
    Bij binnenkomst salaris maken we gelijk geld over naar alle spaarrekeningen en daar moeten we eigenlijk vanaf blijven de rest van de maand. Als dat lukt is het goed gegaan.

    1. Geldnerd

      Ja, dat principe hanteer ik ook. Betaal jezelf eerst. Dat vond ik in het begin best spannend, en toen moest ik regelmatig tussentijds nog weer geld terugboeken van de spaarrekening naar de lopende rekening. Maar naarmate mijn budget nauwkeurig werd (en ik zuiniger…?) kwam dat minder vaak voor. Geen geld hoeven terugboeken is tegenwoordig een belangrijke maatstaf voor maandelijks succes!

Reacties zijn gesloten.