Flatex: New kid on the block?

 • Berichtcategorie:Beleggen

Twee blogjes op één dag, dat komt niet vaak voor. Maar vandaag is er inspiratie…

Als je een beetje geïnteresseerd bent in beleggen, dan is het je vast niet ontgaan. Er is een nieuwe broker gestart in Nederland, Flatex. In Duitsland al een aantal jaren actief. En beleggen is er gratis, schreeuwen de billboards en tv-reclames mij toe. Nu bestaat ‘gratis’ meestal niet, dus dan word ik nieuwsgierig. Vanavond ben ik er eens even ingedoken om uit te zoeken wat het verdienmodel is van dit nieuwe bedrijf op de Nederlandse beleggersmarkt.

Even vooraf: Ik ben benaderd door een marketingbedrijf, dat namens Flatex zegt te werken. Ze vroegen of ik interesse had om tegen betaling iets over Flatex te schrijven, waarbij ik een bedragje zou krijgen voor elke klant die dat oplevert. Affiliate marketing heet dat, en sommige bloggers worden er rijk van. Ik krijg dat soort verzoeken vaker, en ik weiger ze allemaal. Dat staat ook op mijn Disclaimer pagina, maar die lezen die marketingjongens en -meisjes niet. Ze krijgen allemaal een keurige standaardmail dat ik niet schrijf tegen betaling en dat ik zo niet met mijn persoonlijke blog om ga. Ook de marketeers van Flatex hebben die mail gekregen. Ik schrijf hier dus fijn mijn eigen bevindingen en mening op. Ik weet vrij zeker dat ik niet de enige Nederlandse financiële blogger ben die is benaderd.

Op de website van Flatex vind ik niet zo heel veel informatie over het verdienmodel. Daarvoor moet je even wat dieper gaan graven. Enkele weken geleden heeft het Financieele Dagblad wel een uitgebreid artikel over Flatex geschreven. Daarin wordt ook ingegaan op het verdienmodel. Voor de mensen die niet achter de paywall van het FD kunnen komen, vat ik het even samen.

Flatex is een Duitse partij. In Duitsland geldt, in tegenstelling tot Nederland, geen provisieverbod, en dus ontvangt Flatex commissie van aanbieders van financiële producten. In Nederland hebben we dat jaren geleden al verboden, omdat het er toe leidde dat financieel adviseurs gemotiveerd werden om niet te verkopen wat het beste is voor de klant. Uiteraard zegt Flatex in het FD dat zij wel integer zijn. Dat moeten we dan maar geloven…

Daarnaast voert Flatex haar orders uit op Tradegate, een Duits handelsplatform. Qua volume is dat de tweede beurs van Duitsland. Voor elke order die Flatex daarheen stuurt, ontvangen zij een compensatie. De Britse toezichthouder FCA heeft erop gewezen dat het voor een broker aantrekkelijk kan zijn om orders naar een partij te sturen die veel commissie betaalt, maar waar de eindbelegger de rekening betaalt in de vorm van hogere ‘spreads’, bied- en laatprijzen die relatief ver uit elkaar liggen. Dat betekent dat jij waarschijnlijk niet de meest scherpe koop- of verkoopprijs krijgt als jij een order uitvoert via Flatex, maar dat zij er wel een bedragje aan verdienen via Tradegate. Als ze maar voldoende volume maken is het kassa voor Flatex…

Dus: Jij handelt gratis en gemakkelijk, maar betaalt de prijs indirect. Net zoals het gebruik van Facebook ook niet gratis is, daar betaal je met je data.

Hun handelsplatform en website zullen vast klantvriendelijk zijn en makkelijk in het gebruik, en hun aanbod is vast heel uitgebreid. Daar heb ik me niet eens echt in verdiept. Maar ik houd niet zo van dit soort verdienmodellen. Ik heb liever dat het transparant is wat ik betaal en waarom. Voor mij dus een reden om niet over te stappen naar Flatex, maar voorlopig gewoon even bij mijn eigen broker te blijven.

Overweeg jij over te stappen naar Flatex?

Update: 8 juli heeft ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over Flatex geschreven

Update: 9 juli heeft Financieel Onafhankelijkheidsblog (mr. FOB) een uitgebreide test van FLATEX gepubliceerd.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Mr FinVrij

  Nee, dat overweeg ik niet, maar je hebt me wel een blogonderwerp ontnomen 😉

 2. De Budgetman

  Klinkt als een klassiek gevalletje van goedkoop=duurkoop.
  Ik ga zeker niet overstappen. Ben nogal lui als het om beleggen gaat en daarom zit ik voorlopig prima bij Meesman. Die is niet gratis en is daar heel transparant in.

 3. Renes

  Ik ga het in elk geval proberen. Op de webpagina van Tradegate kun je precies de bied- en laatkoersen zien, ik heb die een paar dagen vergeleken met de spread die je krijgt bij DeGiro en Mexem, en meestal is die vergelijkbaar. Alleen als het gaat om aandelen of ETF’s die weinig verhandelt worden, kan het zijn dat er een groot gat zit tussen de aankoop- en verkoopprijzen. Dus goed je ogen openhouden en altijd limit-orders inleggen.
  Het grote voordeel van 0 euro transactiekosten is natuurlijk dat je heel veel kleine posities kan openen zonder meerkosten. Dus met een relatief klein bedrag van 10.000 euro is het mogelijk om 30, 40 verschillende aandelen te kopen zonder dat je forse bedragen kwijt bent aan je broker. Dus afhankelijk van je strategie kan dit zomaar heel aantrekkelijk zijn.

 4. Dividendbelegger

  Ik heb het een moment overwogen. Maar alle rompslomp voor een paar euro op jaar basis was voor mij te veel werk. Ik zit prima bij De Giro en aangezien in voornamelijk in aandelen in de VS genoteerd ga/wil beleggen gecombineerd met ETF’s uit de kernselectie betaal ik nu al weinig.

  ETF’s uit kernselectie gratis en aandelen in de VS €0,50 + 0,004 per aandeel.

  Het enige wat mij over de streep zou trekken om over te stappen is de mogelijkheid om ontvangen dividenden automatisch in aandelen om te kunnen van desbetreffend aandelen (dus niet afgerond op 1 en automatisch). Schijnt bij brokers in Amerika te kunnen, maar hier nog niet voor zover ik weet.

 5. Pieter

  Ik doe wel zaken met Flatex. Dat van de spreads klopt wel, maar is verwaarloosbaar. Ik kocht om het uit te proberen 250 aandelen ING. Mooie aankoopprijs verleden week donderdag, vandaag weer verkocht. Geen zichtbare aan- en verkoopkosten. En naar ik heb begrepen ook geen maandelijkse fee zoals bij Binck. Scheelt bij elkaar ook een paar honderd euro. Betrouwbaar ? Kan het failliet gaan? Ja, maar Nl banken ook

Reageren is niet mogelijk.