In de administratie van Geldnerd is een nulletje extra verschenen. Maar helaas niet in het saldo onder de streep en voor de komma. Dat moet ik even uitleggen.
In mijn administratie werk ik met rekeningnummers. Grootboekrekeningnummers. Op een grootboekrekening verzamel je gelijke uitgaven- of inkomstenposten. Die term gebruikte ik al toen ik nog in Excel werkte. En heel vroeger, in de begindagen van mijn blog, heb ik er al wel eens over geschreven. Mijn grootboekstructuur is de financiële spiegel van mijn leven. Als ik een bepaald soort kosten in de gaten wil houden, dan maak ik er een grootboekrekening voor aan. Ik probeer dit schema op hoofdlijnen zo constant mogelijk te houden, om jaren met elkaar te kunnen vergelijken. Maar de werkelijkheid is dat dit schema mee verandert met grote veranderingen in mijn leven. Hoe je het rekeningschema precies inricht is helemaal vrij. Wat ik belangrijk vind, is dat het een reflectie is van je leven en van je uitgavenpatroon.
Toen ik in 2003 voor het eerst een analyse maakte van mijn inkomsten en uitgaven, begon ik heel voorzichtig met een stuk of 10 categorieën. Alle kosten die gerelateerd waren aan ‘wonen’ op een hoop. Idem alle kosten voor (toen) onze auto. De boodschappen. Enzovoorts. Al snel ging ik een slagje dieper en kwamen er meer rekeningen. Uiteindelijk een paar honderd in de afgelopen twintig jaar.
Nu was het in Excel nog best wel een klusje om een grootboekrekening aan te maken. Ik moest een extra regel in mijn werkblad ‘Ledger’ maken, daar de rekening aanmaken met een nummer en een naam, en een stapeltje formules kopiëren. En dan ook nog controleren of de optellingen nog wel klopten. Terugkijkend was dat best een goede motivatie om niet teveel nieuwe rekeningen toe te voegen. Een rekening verwijderen was (en is) natuurlijk helemaal uit den boze. Want wie weet is die in de toekomst nog wel een keer nodig als mijn leven verandert?
Tegenwoordig in GnuCash is het aanmaken van een rekening een fluitje van een cent. Zelfs een rekeninggroep is heel gemakkelijk. En voor de verwerking maakt het niet uit, het importsysteem leert heel snel welke boekingen op welke rekening moeten landen. Dus je raadt het al… De administratie van Geldnerd wordt in hoog tempo fijnmaziger. En krijgt steeds meer grootboekrekeningen.
En dat leverde een probleempje op. Een nerdprobleempje.
Want ik wilde mijn grootboekrekeningen blijven nummeren. Dat werkt makkelijk. Zo is rekening 1810 al decennialang de rekening voor de supermarktboodschappen. Maar in mijn brein is ‘1810’ makkelijker te onthouden. Nummertjes dus.
En die nummertjes raakten op.
Ik gebruik de nummers 100 – 899 voor de inkomsten. En de nummers 1000 – 8999 voor uitgaven. De nummers 900 – 999 en 9000 – 9999 gebruikte ik in mijn Excel kasadministratie voor kruisrekeningen. In het dubbel boekhoudsysteem van GnuCash zijn die niet meer nodig, dus ben ik ze gaan gebruiken voor respectievelijk de passiva en de voorzieningen.
Met name in de 100 – 999 categorie raakten de nummertjes op, onder andere door groei van het aantal potjes. Maar ook in de 1000 – 8999 reeks was het in sommige delen erg druk aan het worden.
Vandaar dus dat nulletje erbij…
Ik heb achter elk rekeningnummer een nulletje gezet. 1000 – 8999 is nu voor de inkomsten, 9000 – 9999 is voor de passiva, 10000 – 89999 is voor de uitgaven en 90000 – 99999 voor de voorzieningen.
Dat geeft lucht. Dus nu kan mijn administratie weer even doorgroeien.
Dat je niet denkt dat een nerd geen problemen uitdagingen heeft!
Best wel een beetje veel herkenbaar (alleen niet in excel maar in mijn YouNeedABudget-app).
Waarvan akte.
Ik heb er zelf voor gekozen om de activa en passiva een voorloopletter te geven (A / P), omdat deze binnen de boekhouding een andere rol vervullen dan inkomsten/uitgaven. Dit heb ik deels gedaan omdat ik anders al boven negen categorieën voor uitgaven kwam. (inkomsten vallen bij mij ook allemaal in de 0xxx reeks).