Met enige zorg keken we naar de operatietafel. Daar lag de patiënt, oud en snakkend naar adem. De chirurg pakte zijn medische gereedschap. Zorgvuldig werd de patiënt opengemaakt. Ik slikte en probeerde een traantje weg te vegen. Er hing veel af van deze operatie. Leven of dood.
Toen de patiënt open lag was het duidelijk te zien. De twee ventilatoren zaten volledig, maar dan ook werkelijk volledig, dicht met stof.
Vakkundig werden ze losgemaakt uit mijn laptop. Een compressor met perslucht achter in de werkplaats maakte ze als nieuw. Nu we toch bezig waren werd ook de heatsink schoongemaakt en voorzien van verse koelpasta. Een kwartiertje later was alles weer aangesloten en werd de laptop weer dichtgeschroefd. Vol spanning drukte ik op het AAN-knopje. De laptop kwam tot leven. Wilde even opnieuw de datum en de tijd ingesteld hebben in de BIOS, want de batterij was losgekoppeld geweest tijdens de operatie. Maar daarna draaide alles weer als vanouds. Geen alarmerende meldingen over ventilatoren en andere dingen meer.
‘Dat is dan drie tientjes,’ zei de medewerker van de technische dienst van de PC-winkel in Elders-City.
Met een grote glimlach rekende ik af. We zijn nog samen ‘in business’, mijn trouwe laptop en ik. En ik bespaar me voorlopig de kosten in geld en tijd van de aanschaf en inrichting van een nieuwe.
Laat jij wel eens iets repareren?
Zo, dat is fijn! 🙂 Wat een meevaller!
Ik probeer de dingen zelf te repareren.
Soms vergt dat kennis die niet gewoon even te googelen valt en dan ga ik naar het Repair Café. Lekker goedkoop, maar tot nu toe was het probleem waarmee ik kwam niet iets wat ze zometeen even konden oplossen. Je moet er wat geluk mee hebben.
Wellicht had ik anders ook zelf even het ding opengeschroefd. Maar mijn gereedschap (inclusief de speciale schroevendraaiers) ligt nog in Geldnerd City….
Gefeliciteerd. Elders is best fijn. Kan die weer een paar jaar mee.
Ik repareer graag zelf spullen. Beetje googlen. Youtube video bekijken. En aan de slag. Al een hoop van geleerd en de kinderen kijken en helpen graag mee. Geeft goed gevoel als je zelf iets repareert of iets laat repareren. Goed voor milieu en de portemonnee.
Een goed voorbeeld is de stofzuiger. Die hield er jaren geleden mee op. Deed absoluut niets meer. Opengemaakt en wat bleek: het draadje die aan/uit knop verbond zat niet goed meer vast. Een tijdje terug stonk de stofzuiger naar brandlucht. Nieuwe motor besteld voor paar tientjes en vervangen. Filters nog even in de wasmachine. En nu is ie weer als nieuw.
Mijn partner kan heel veel zelf en de compressor wordt voor van alles gebruikt.
Mooi, onverwachte afloop! Nu hopen dat er niets beschadigd is tijdens de overhitting, dan kan de laptop weer lang me
Zelf laat ik kleren en fietsen repareren. Mijn huidige MacBook Air heeft geen fan, de oude Air die wel een fan had deed het 7 jaar zonder reparatie.
Ja zekers. Kleding en schoenen laat ik repareren, als het kan/de moeite waard is.
Laatst liet mijn koptelefoon (Sony WH-1000XM4) een hard, knerpende geluid horen. Ik had deze gekocht voor de noise cancellation-functie (NC); dit geluid is het tegenovergestelde van NC…
Met behulp van YouTube heb ik de koptelefoon open gemaakt, de sensor schoongemaakt en weer dicht gedaan. De koptelefoon werkt nu zoals het hoort.
Het gaat niet alleen om de bespaarde kosten. Door zelf te repareren, kreeg ik zo’n voldaan gevoel. Dit had ik niet van tevoren bedacht, top!
Tuurlijk, alles gaat door de 5R scanner
Da’s een mooie oplossing.
Ha! Wat goed. Wie had dat gedacht? Gewoon heel veel stof!
Laten repareren? Zelden. Zelf repareren probeer ik altijd.
Maar dat is eigenlijk een beetje vals spelen, ik ben vrijwilliger bij een repaircafe. Heb je kapotte spullen? Ga daar eens langs voor je het weggooit. Er zit er vast wel eentje in de buurt
Oeh, ik was even bang dat Hondje onder het mes moest…..
Je was niet de enige die dat dacht…
Ik probeer veel eerst zelf te repareren, maar soms kan dat niet (schoenen gaan per definitie naar een vakman) of durf ik het niet aan. Zoals recent een elektrisch gereedschap. Bleek (achteraf) iets kleins mechanisch, maar voor het onderzoeken (en fixen) moest het apparaat wel open. In dit geval voelde ik me er (gezien het type apparaat) niet gemakkelijk bij om het zelf te proberen te demonteren. Was voor 2 tientjes klaar bij een specialist (terwijl ik hem zelf vast wel uit elkaar, maar wellicht niet meer juist in elkaar zou krijgen – zeker niet in een kwartier). Met messen die 24000 RPM maken wil ik graag dat het goed gebeurt. Repair Café ook weleens bezocht en laten repareren, maar dat duurde vervolgens 3+ maanden. Leuk initiatief om vrijwilligers lekker te laten hobby’en en wellicht financieel voordelig, maar zo’n termijn is niet altijd handig.