Eén jaar koffie

 • Berichtcategorie:The HOT Life

Een jaar geleden verscheen er een nieuw koffie-apparaat in Huize Geldnerd. Het oude Nespresso-machientje was aan vervanging toe. En na een aantal maanden thuiswerken (en de verwachting dat dit in elk geval tot eind 2020 zou duren, optimist als ik ben) vonden we het meer dan de moeite waard om te investeren in een machine met meer mogelijkheden. Zeker omdat de businesscase liet zien dat deze aanschaf (onder bepaalde aannames) zou leiden tot een fors lagere prijs per kopje koffie. En ook nog eens zou zorgen voor een verkleining van onze footprint, omdat we geen aluminium cupjes meer zouden verbruiken.

Koffie is een eerste levensbehoefte hier. De dag start pas als de eerste dosis caffeïne naar binnen is gegoten. Dat heet ‘verslaving’, dat weet ik… Ik ben een gebruiker, het pure spul dus zonder de suiker…. #jeugdsentiment

Wat had ik verwacht?

Een jaar geleden maakte ik een overzicht van eisen en wensen en berekende ik wat dit zou gaan kosten per kopje koffie. We voorzagen toen al dat ons koffieverbruik zou gaan toenemen door het thuiswerken. Ik ging uit van een groei van 1.500 naar 2.000 kopjes per jaar. Dat leverde onderstaande berekening op.

Kopjes per jaar1.5002.000
Kosten koffie€ 180,00€ 240,00
Kosten onderhoud€ 160,00€ 160,00
Afschrijving machine€ 310,00€ 310,00
Kosten per jaar€ 650,00€ 710,00
Kosten per kopje€ 0,43€ 0,36

En ik had het mis…

Wat is het geworden?

De werkelijkheid was iets complexer dan de business case. Onze machine bleek een ‘high maintenance typetje’. [klagelijke toon aan] Ik wil nieuwe bonen. Mijn water moet bijgevuld worden. Een nieuw filter alsjeblieft. Mijn melksysteem moet gereinigd worden. Ik wil een reinigingsprogramma. [klagelijke toon uit] Wat de machine ook braaf van ons kreeg. Residubak leeggooien en water en bonen bijvullen werd onderdeel van mijn ochtendroutine, als ik toch al een opruimrondje doe en daarbij de keuken meeneem. Ons apparaat was dus altijd klaar voor gebruik.

En we bleven thuiswerken. Dus geen koffie zwart water met vies smaakje op kantoor, maar gewoon lekkere koffie uit onze eigen machine.

Ik heb de statistieken van één jaar koffie in Huize Geldnerd afgelopen weekend geëxporteerd uit de app die bij ons apparaat hoort. En geïmporteerd in mijn koffierekenmodelspreadsheet. Ja, die heb ik ook, dat kan jullie niet verbazen. De gegevens heb ik geanalyseerd.

Alles wat je (niet) wilt weten over ons koffie-apparaat

Het melksysteem is 130 keer gereinigd, het melkslangetje, melktuitje en luchtfilter zijn elk tweemaal vervangen door een nieuwe. Het apparaat heeft 12 maal een uitgebreid reinigingsprogramma gevraagd en gekregen, dat is gemiddeld eens in de 29 dagen. De volgende uitgebreide reiniging verwacht ik komende week. We zijn inmiddels met ons achtste waterfilter bezig, die gaan gemiddeld 7 weken mee. De volgende wisseling verwacht ik ergens in de tweede helft van juli.

En onderstaand een overzicht van het aantal kopjes koffie, per soort.

Ristretto0
Espresso3.331
Coffee145
Cappuccino72
Café au lait2
Macchiato0
Latte macchiato170
Portion of milk foam11
Portion of milk11
Hot water1
Flat white17
Totaal aantal koffieproducten3.670

In totaal 3.670 kopjes koffie. Ik drink vaak dubbele espresso’s, dat blijkt. Hiervoor zijn 56 pondspakken koffiebonen verbruikt, in totaal dus 28 kilo koffie. Na wat uitproberen kwamen wij erop uit dat we de bonen van Perla, het huismerk van Albert Heijn, het lekkerst vinden. En die zijn ook nog eens regelmatig in de aanbieding. We hebben dus vrijwel nooit de volle prijs betaald.

Aannames

Om mijn berekeningen van vorig jaar te toetsen moet ik nog wel een aantal aannames doen.

 1. Voor de levensduur van de machine ga ik nog steeds uit van 5 jaar.
 2. Als ik kijk naar het onderhoud in het eerste jaar, dan schat ik in dat we nog voor een half jaar onderhoudsartikelen in huis hebben. Waterfilters, reinigingstabletten, vloeistof om het melksysteem te reinigen, vervangende slangetjes en filters voor het melksysteem. Ik neem dus twee derde van de totale uitgaven aan onderhoudsartikelen om toe te rekenen aan het eerste jaar, de rest is ‘in voorraad’.
 3. We hebben 266 koffieproducten geconsumeerd waarin ook melk verwerkt is (o.a. cappuccino en latte macchiato). Ik ga uit van 70 ml (0,07 liter) melk per product en reken met een literprijs van € 1,10 (in Huize Geldnerd wordt halfvolle biologische melk gebruikt).
 4. Op koffie met melkschuim gebruiken we ook graag een vleugje kaneelpoeder, ik heb dus ook de kosten van een potje kaneel meegenomen.
 5. De gemiddelde prijs van een pondspak koffiebonen was € 7,30, maar gemiddeld hebben we deze gekocht met 20% korting. Ik reken dus met € 5,84 per pond koffie.
 6. Ik heb geen kosten gerekend voor het drinkwater.

Berekeningen

In onderstaande tabel zijn de diverse variabelen opgenomen.

ATotale investering1.573,29
BAfschrijvingstermijn5jaar
CAfschrijving jaar 1 ( A / B )314,66
DOnderhoudskosten jaar 1244,39
EAantal pondspakken koffiebonen56#
FPrijs per pak5,84
GTotaal kosten koffiebonen ( E x F )327,04
HEenheden melk266#
ILiter per eenheid0,07liter
JLiters melk18,62à € 1,10 per liter
KTotaal kosten melk ( J * € 1,10 )20,48
LPotje kaneelpoeder2,20
MTotale kosten jaar 1 ( C + D + G +K + L )908,77
OTotaal aantal koffieproducten3.670#
PPrijs per kopje ( M / N )0,24

Op basis hiervan heeft de koffie ons dus € 0,24 per kopje gekost. Lager dan de € 0,36 per kopje die ik verwachtte in het ‘hoge scenario’ van 2.000 kopjes. En zeker lager dan de € 0,43 per kopje die de Nespresso ons kostte. Zoals verwacht zijn in onze nieuwe situatie het juist de kosten van de machine (en het onderhoud) die hoger zijn, en kost de koffie per kopje veel minder.

En het belangrijkste: de koffie uit ons nieuwe apparaat is nog steeds erg lekker. En dat is uiteindelijk het belangrijkste.

Natuurlijk zitten hier nog aannames en onnauwkeurigheden in, die invloed hebben op de prijs per kopje. Als ik er bijvoorbeeld van uit ga dat ons apparaat niet 5, maar 10 jaar meegaat, dan is de prijs per kopje koffie slechts € 0,20. Die 5 jaar is natuurlijk ook een beetje om ervoor te zorgen dat ik tegen die tijd zonder schuldgevoel naar een nieuwe machine met nog meer mogelijkheden mag kijken.

Afvalberg

Maar goed, we hebben dus ook wel ongeveer 3.670 aluminimum Nespresso cupjes bespaard. Die bevatten 1,13 gram aluminium per stuk, dus we hebben 4,25 kilogram aluminium niet gebruikt. Ook al leverden we de laatste jaren alle gebruikte cupjes ook weer in voor recycling en gingen de kartonnen doosjes bij het oud papier. Natuurlijk hebben we wel 56 zakken gebruikt waarin de koffiebonen geleverd worden. Maar die wegen (veel) minder, en gaan ook bij het plastic afval voor recycling. De koffieprut ging in de groenbak, werd gebruikt voor het kweken van oesterzwammen, en ging af en toe tussen de planten in de tuin tegen slakken.

Punten sparen

Tsja, en de koffiebonen. Met wat rondvragen en experimenteren kwamen we erop uit dat de Perla bonen van onze grootgrutter eigenlijk gewoon de beste keuze waren. En vonden we uit welke varianten onze favoriet waren. En dus begon ik ook maar de punten uit de zakken te knippen. Twintig Perla punten per zak. Niet om er rijk van te worden, want dat is kansloos (zoals blogcollega Geldsnor onlangs ook berekende). Maar om een andere reden. Door het aantal Perla punten te tellen kon ik eenvoudig bijhouden hoeveel zakken koffiebonen we gebruikten….

Inmiddels hebben we 52 zakken Perla bonen gebruikt, en nog een aantal zakken van andere merken. Die Perla bonen leverden in het eerste jaar 4 volle spaarkaarten op à € 2,- per spaarkaart (en we zijn bezig met de vijfde spaarkaart). Wachten op de bonusaanbiedingen en dan zakken kopen voor een aantal weken is aantrekkelijker, maar 4 volle spaarkaarten is toch ook € 8 korting op een weekje boodschappen…

Hoe gaat het met jouw guilty pleasures?

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Erik Bakker

  ‘geen kosten voor het drinkwater’

  ben benieuwd, water kost ook geld geldnerd! hoe kun JIJ dit nu niet meenemen 😉

  1. Geldnerd

   Je hebt uiteraard gelijk. 3.670 kopjes gedeeld door 50 ml per kopje is ongeveer 185 liter water. Voor het gemak verdubbel ik dat wegens spoelen en schoonmaken naar 400 liter oftewel 0,4 m3. Ik betaalde afgelopen jaar (inclusief belastingen en leveringskosten) ongeveer € 2,35 per kuub. Totaal waterverbruik voor de koffie is dan ongeveer € 0,85 (85 eurocent) oftewel 0,025 eurocent per kopje. Heeft geen materiële impact op de prijs per kopje…

 2. Evert

  Al eens nagedacht over de noodzaak het waterfilter? Waterhardheid?

  Nadat wij ook jarenlang in de “het wordt-door-de-verkoper-aanbevolen-dus-het-is-nodig” misleiding zijn getrapt.

  Vergelijk de waterhardheid van je “gemeentebier” eens met hetgeen wordt aanbevolen voor je machine als minimale waarde (handleiding). (Wel op de website van je waterleiding bedrijf kijken, en niet op Waterhardheid.nl, want dat is een website van een filterfabrikant).

  Sindsdien gebruiken we geen losse filters meer, gewoon periodiek filter tabletten. Een flinke besparing.

  Gebruik je een filter vanwege de smaakbeleving? Dat is persoonlijk.

  1. Geldnerd

   We hebben de hardheid van het water getest bij de installatie van de machine. Daarvoor had de leverancier een testkit meegeleverd, en ik heb ook met een eigen testkit getest. Die waarden hebben we vergeleken met de website van het waterbedrijf en met de handleiding van het apparaat. Voorlopig gebruiken we dus gewoon nog de filters….

 3. Menno

  Mooie blogpost. Statistieken bijhouden van je koffieverbruik. Love it!

  Je schrijft “Ik drink vaak dubbele espresso’s, dat blijkt.” Waarbij ik ervan uit ga dat je 2 keer een espresso ‘bestelt’ bij het apparaat.
  Verder maak je de vergelijking met Nespresso cupjes. Klopt het dat je normaliter 1 Nespresso cupje gebruikte voor een kopje koffie, en nu vaak 2 espresso’s? Dat zou het aantal kopjes koffie in je berekening aanzienlijk doen dalen, en daarmee stijgt de prijs per kopje.

 4. LL

  Je doet je naam weer prachtig eer aan 😀 :-D, heb me kostelijk vermaakt weer, bedankt voor een grappige start van mijn werkdag. Ben zelf geen koffiedrinker, vriend wel. Dus ben nogal onder de indruk (niet op positieve manier) van de onderhoudskosten en -frequentie. Maar wellicht dat dat komt door mijn gebrek aan koffieaantallenreferentiekader (#mooiwoordvoorgalgje)

 5. Lex

  Ha Geldnerd, leuke blog! Herkenbaar ook 🙂 Wij hebben vorig jaar juni een Jura E8 platina touch + melkkoeler aangeschaft ook vanwege het vele thuiswerken. Fantastisch apparaat en lekkere koffie. Wel wat hoge kosten (filter, koffie, schoonmaken). Wat ik wel heb gedaan is de aanschafkosten drukken. Dezelfde apparaten zijn net over de grens in Duitsland echt veel goedkoper. Dat scheelde ons zo’n 250 euro op de aanschafkosten van het koffieapparaat.
  Qua koffie gebruiken wij de Lavazza Qualita d’oro. Even googlen en je komt een veel gunstigere prijs tegen dan de supermarkt. Zeker als je wat groter inkoopt (6 zakken van een kilo), dan heb je ook geen verzendkosten. Wij vinden het erg lekkere koffie en de prijs is gunstig, zo’n 11 euro per kilo.

 6. misty

  Leuke berekening! Maar wat een kosten en gedoe met het apparaat! Niets voor ons. Ik ben ook eens gaan rekenen. Ik drink oploskofie en mijn vriend filterkoffie, lekker simpel door een porseleinen filter.
  Per maand
  4 pak bio koffie 500 gram 10,80 (a 5,40 koop alleen 1+1)
  2 flessen bio koffiemelk 3, 60
  2 pakjes filterzakjes 0,80
  1 grote pot nesle oploskoffie 3,45 (a 6,89 koop aleen als 1+1)
  kosten per maand 18,65.
  Plus een beetje voor water en stroom. Zolang je het filter niet op de grond laat vallen gaat het wel 10 jaar mee. Laten we zeggen afschrijvinskosten 0,25 per maand Dus koffie drinken kost ons 20 euro per maand. Dat valt me erg mee gezien dat mijn vriend toch veel koffie drinkt.

 7. Geldsnor

  Prachtig. Ik kon van mijn werk gratis een Jura machine overnemen. Maar ik vind de smaak van koffiebonen niet lekker (ik wil gewoon sterke filterkoffie slobberen en daar véél van!), het apparaat maakt een enorme herrie (apparaten moeten hier stil zijn, ik wil niets horen) en het onderhoud word ik knettergek van. “Empty grounds”. Nee, ik gooi liever het filter gewoon er uit en een nieuwe er in.
  Waterfilters zijn hier niet nodig, ik heb nog geen spoortje kalk gezien. Zelfs niet in de 11 jaar oude waterkoker.

  Ik ben overigens juist veel minder koffie gaan drinken sinds de pandemie. Eerder zette ik gedurende de dag nog een flinke kan koffie en slobberde die leeg, maar daar ben ik helemaal mee gestopt. Alleen nog ochtendkoffie en bij het klussen in het weekend. Verder niet meer.
  En bedankt voor de shout-out!

 8. wt

  Bedankt voor de vermakelijke blog! Per jaar 3.670 voor twee personen is per persoon 5 koffie producten per dag.

  Zelf drink ik drie grote mokken slappe koffie. Mijn Melitta Easy filter koffie apparaat met thermoskan kostte 35 euro en gaat al jaren mee. De Filterkoffie Goud van de Lidl is iets van vijf euro. Voor 100 euro per jaar ben ik wel klaar.

  De term “guilty pleasure” vind ik wel interessant. Dure koffie of lange termijn aandelen is een kwestie van prioriteit. Ik doe dan altijd waar ik me beter bij voel. Als ik op mijn uitgaven terugkijk heb ik geen schuldgevoel. Waarom voel jij je schuldig door luxe koffie?

  1. Geldnerd

   Guilty pleasure is de maatschappelijk aanvaarde term, maar schuldig voel ik me niet. Het is een Bewuste Keuze.

 9. L.

  Dag Geldnerd,

  De zin: Residubak leeggooien en water en bonen bijvullen werd onderdeel van mijn ochtendroutine, als ik toch al een opruimrondje doe en daarbij de keuken meeneem.
  Viel me op. Volgens mij ga je heel secuur om met je tijd. En is je huis netjes, denk ik dan. Hoe doe je dat? Heb je tips?
  Ik sta al om 05.00 uur op (a la Teunie) en ren de hele dag achter mezelf aan. Ja, ik werk ook thuis, 9 uur per dag.
  In de woonkamer, want gezelliger….Welke structuren heb je zelf ingebouwd als routine?
  Ben zo benieuwd.
  Groetjes, L.

 10. Anne J.

  Wij gebruiken ongeveer 1500 aluminium cupjes per jaar als we blijven thuiswerken, de prijs per cupje is 16,66 cent gemiddeld. Ik begrijp hieruit dat dit dan voordeliger is dan een luxe apparaat aanschaffen? Wel zo rustig…en makkelijk.

 11. Kaskoe

  Luchtfilters in een koffiemachine? Dat is nieuw voor mij (terwijl ik inmiddels een Jura en een Nivona versleten heb…) Maar het geld dat ik aan luchtfilters uitspaar heb ik in bonen gestoken, ben ik bang 🙂

  1. Geldnerd

   Ook nog nooit naar de hydronucleaire supersonische residubaksensor gekeken? Geen wonder dat je dure bonen nodig hebt… 😎

 12. ddrkb

  Ha Geldnerd,
  Leuke post. Heb je weleens overwogen om verse bonen te bestellen? Is ietsje duurder, maar wat een verschil! Zelf heb ik inmiddels een aantal bonen van de brandzaak geprobeerd, worden gebrand nadat je besteld hebt en zijn 2-8 weken na branden op zn best.

  1. Geldnerd

   Nog niet overwogen. Er zijn dingen die ik graag aan experts overlaat….

Reageren is niet mogelijk.