Dividendrendement

 • Berichtcategorie:Beleggen

In mijn beleggingsplannen heeft het lang geen rol gespeeld. Dividendrendement. En dat is jammer. Want het is een mooie, en vrij continue, stroom van passief inkomen. Je houdt het aandeel vast, en iedere maand / kwartaal / jaar krijg je alleen al om die reden gratis geld. Hoe makkelijk wil je het hebben? Een mooi voorbeeld vind ik de portefeuille van CheesyFinance die vol gaat voor dividend.

De afgelopen twee jaar is het voor mij ook een speerpunt geworden in mijn portefeuille. Ik werd getriggerd toen ik mij realiseerde, nadat ik een fonds uit mijn portefeuille verkocht vanwege een slecht beleggingsrendement, dat dat fonds mij wel een heel goed dividendrendement bezorgd had. Toen ben ook ik gaan zoeken naar meer dividendrendement. Ik zoek het dividend niet in individuele fondsen, maar in ETFs. Momenteel heb ik drie dividendfondsen in mijn portefeuille. Deze week heb ik eens bekeken wat die drie afgelopen jaar hebben opgeleverd.

Alledrie deden ze het qua beleggingsrendement (stijging van de koers van het fonds) fors beter dan mijn benchmark, de MSCI World Index. Twee van de drie deden het zelfs fors beter dan de S&P500. Maar het Dividendrendement valt me eigenlijk nog een beetje tegen. Alleen het iShares Select Dividend ETF voldoet met bijna 2,5% een beetje aan mijn verwachting. Ik ga de komende periode dus nog maar eens op zoek naar betere dividend-rendementen.

Waar haal jij je dividend vandaan?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Team CF

  Het tricky puntje met dividend rendement is niet alleen gaan voor het rendement zelf, maar vooral voor de groei van het rendement/de totale hoeveelheid over de jaren heen. Hier hebben wij in het begin ook wat fouten mee gemaakt (en er moet hier en daar voor die reden nog wat gecorrigeerd worden).
  Beginnen met een wat lager rendement met een goed aandeel kan je op de lange termijn toch zeel veel bieden! Genoeg artiekelen te vinden die dit laten zien. Ons gemiddelde rendement (op kostbasis) ligt met ruim boven de 4% best hoog, maar dat komt vooral door de blootstelling aan veel Canadese aandelen.

  1. Geldnerd

   Ja, dat zie ik ook. Goede fondsen selecteren is één ding, maar het is ook zaak om te blijven bouwen aan die portefeuille.
   In het kader van ‘jezelf eerst betalen’ room ik een deel van mijn salaris af zodra het binnenkomt. Deels gaat dat naar de spaarrekening, en (groten)deels naar de beleggingen. Bijkopen.

  2. hypotheekweg

   De beleggingen die ik doe ga ik ook voor dividend en dividend groei. Ik ben pas net begonnen met beleggen dus heb maar een kleine portefeuille. In het begin van de portefeuille kan hoog dividend best handig zijn, aangezien je dividend inkomen dat wat hoger is en je dus meer kunt herinvesteren. Ik heb er daarom een paar van >6% dividend tussen zitten.
   Later is het wel zaak om juist de sterke groeiers in de portefeuille te zetten, zodat je passief inkomen sterker zal stijgen dan de inflatie.

   1. Team CF

    Dit zou je misschien in de opbouw fase naar FO wel een een duwtje in de rug kunnen geven. Maar voor FO wil je eigenlijk dat je hele portfolio uit dividend growth stocks bestaat (of in ieder geval zo veel mogelijk). Kortom, in de komende jaren zou je dan wel “moeten” herbalanceren (je moet niks natuurlijk, maar het is wel aan te raden). Je wilt natuurlijk wel in de jaren na bereiken FO zorgen dat je inflatie correctie zich technisch goed blijft ontwikkelen.
    Wij zijn hier ook nog steeds naar aan het kijken, en bekijken nu hoe dat het best zou kunnen.

 2. Ik ben vooral benieuwd wat je voorwaarden zijn om bepaalde aandelen te kopen… ik wil dit jaar ook gaan kijken naar aandelen / ETF’s, maar zou echt nog niet weten waar ik naar moet kijken en waar ik moet beginnen…

  1. Geldnerd

   Ik kijk naar een aantal zaken. De kosten, erg belangrijk. Maar vooral ook naar de correlatie met de index die ze tracken. Verder naar trackrecord van het fondshuis. Onder andere op de website van Morningstar (www.morningstar.nl) vind je goede informatie over fondsen en hoe ze te selecteren.

 3. Kreupelgeld

  Think heeft een ETF die de Morningstar High Dividend ….. volgt (mondvol). De lopende kosten van 0,38% zouden lager uit moeten vallen doordat ze minder dividendlekkage hebben (gevestigd in NL).

  De ETF bestaat nog maar korte tijd (ik heb hem ook nog niet, staat op mijn favorites lijst om te volgen) maar vind ik vooral hierdoor interessant. Als je 15% bespaart op 2,5% dividend dan is deze ETF goedkoper dan menig buitenlands gevestigde uitkerende indextracker.

 4. ambertree

  Dividend staat niet op mijn agenda, enkel bij wijze van test. Ik kijk wel naar dividend aandelen als basis voor optie trading. Je kan de premie als een soort dividend bekijken. Meer info nu zaterdag.

Reageren is niet mogelijk.