Derde kwartaal 2019

Sommige mensen schrijven maandelijks over de voortgang van hun financiën. Dat vind ik een té korte termijn. Ik heb zelfs elke keer als ik terugkijk op het kwartaal het gevoel dat de tijd voorbij vliegt, alsof het gisteren was dat ik zat te werken aan mijn update over het tweede kwartaal. Maar dat is niet zo, en we zitten inmiddels echt in de laatste drie maanden van 2019. Op mijn werk is de begroting 2020 al vrijwel klaar en zelfs de voorbereidingen voor 2021 zijn al begonnen. Kortom, tijd voor een terugblik op het derde kwartaal van 2019.

Aandelenmarkten

De beurzen deden ‘vreemd’ dit kwartaal. Even leek het erop dat de oude beursmythe ‘Sell in May and go away…’ uit zou komen. Eind juli nam de S&P500 een duik van zo’n 6%. In dezelfde periode duikelde de Nederlandse AEX-index met een vergelijkbaar percentage. Daarna kwam het toch nog ‘goed’, en aan het einde van het kwartaal stond alles weer op of in de buurt van recordstanden. De oorzaak van de dip was wederom het Twittergedrag van de Amerikaanse opperwortel, eh…. President Trump en zijn dreigementen in de handelsdiscussies met China. Daar worden de financiële markten toch elke keer weer zenuwachtig van.

S&P500 2Y, bron finance.yahoo.com

De EUR/USD wisselkoers is dit kwartaal verder weggezakt, en tegen het einde van het kwartaal zelfs onder de € 1,10 gedoken. Op zichzelf is dat gunstig voor mij. Ik koop eigenlijk geen dollarfondsen meer sinds de MIFID-regelgeving de Amerikaanse ETFs ontoegankelijk verklaard heeft. Maar ik heb nog wel fondsen uit die periode in mijn portefeuille, die hun dividend in Amerikaanse dollars uitkeren. En die kan ik dus nu voordelig omwisselen, ik ontvang meer euro’s voor die dollars.

Mijn portefeuille

Mijn eigen portefeuille volgt gewoon de marktbewegingen. Dat is niet verwonderlijk, ik beleg vooral in breed gespreide indextrackers. Gedurende het derde kwartaal heb ik wel wat opgeruimd, en een paar fondsen verkocht. Het geld dat daarmee vrijkwam heb ik meteen geïnvesteerd in VWRL, de Vanguard FTSE All-World Index ETF. Deze breed gespreide ETF vormt het hoofdbestanddeel van mijn beleggingsportefeuille.

De ROI YTD is 19,4% (Q2:14,9%) en de 12-maands XIRR is 6,7% (Q2: 6,3%). Daar ben ik erg tevreden mee. Mooie rendementen die de markt volgen, en geen stress en drukte of ik wel de juiste aandelen kies. Mijn beleggingsaanpak kost mij maar een paar minuten per maand. Echt iets voor een ‘luie ambtenaar’. Het gat tussen mijn totale inleg en de actuele waarde van mijn portefeuille is iets gestegen, dat is nu 43,4% (versus 40,3% Q2 en 43,5% Q1 2019).

Dividend

In het derde kwartaal van dit jaar ontving ik € 511,28 aan dividend. In het tweede kwartaal was dat € 508,57, en in het eerste kwartaal van 2019 € 231,17. In het derde kwartaal van 2018 was het € 220,65, dus op een jaar is dat een stijging van 130%. Aan het einde van het derde kwartaal stond er nog € 246,82 aan dividend aangekondigd, maar die wordt pas in het laatste kwartaal uitbetaald en mag ik dus van mijzelf (zoals gebruikelijk) nog niet meetellen.

Spaarpercentage

Mijn spaarpercentage voor het derde kwartaal is 64,5%, en YTD is ‘ie 60,5%. Mijn doelstelling voor het hele jaar is minimaal 41,0%, zoals ik al meldde aan het einde van het eerste kwartaal. Mooi voor op schema, dus. Het derde kwartaal had als meevaller de opbrengst van de verkoop van verlofuren. Maar het zegt eigenlijk niets, want komend kwartaal gaat er een hele grote rekening komen…

Eigen Vermogen

Sinds dit jaar neem ik ook mijn eigen vermogen, de netto waarde, mee in de rapportage. In het derde kwartaal zijn het vooral mijn spaarpercentage en de beleggingsopbrengsten die voor groei zorgen. Het zegt overigens weinig, ik verwacht een daling in het vierde kwartaal vanwege mijn kaakoperatie. Maar in het derde kwartaal groeide mijn eigen vermogen toch mooi met 6,7%. Voor 2019 tot op heden is mijn eigen vermogen gegroeid met 40%.

Beste Uitgaven

Het is bijna niet te geloven, maar Vriendin en ik hebben een barbecue gekocht. Zij heeft daar warme jeugdherinneringen aan. Ik niet, mijn vader vond (vindt) barbecues ‘openbare vleesverbrandingen’. En dat beeld krijg je dus mee als kind. Inmiddels vind ik het wel heel leuk, we hebben deze zomer verschillende keren gebruik gemaakt van deze buitenkeuken. Daarnaast ben ik in augustus nog een weekje gaan zeilen, dat is iets waar ik ook met plezier geld aan uitgeef!

Hoe was jouw derde kwartaal?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. B at Fire The Boss

  Ik ben dus zo iemand die elke maand naar de cijfers kijkt. Wellicht wat korte termijn, maar ik houd zo wel vinger aan de pols.
  Je hebt een mooi kwartaal laten zien Geldnerd. Met name jouw savings rate, die is erg goed. Tel je in dit percentage je aflossing vak de hypotheek mee als sparen of als uitgave?

  1. Geldnerd

   Aflossing zie ik als toevoeging aan mijn vermogen, omdat ik ons huis als onderdeel van het vermogen meereken. Dat telt voor mij dus mee in het spaarpercentage.

   1. B at Fire The Boss

    Dat klinkt logisch! Aan de andere kant, het is wel een verplichte uitgave (geen kosten). Ben je van plan het huis volledig af te lossen voor FIRE? In dat geval maakt het niet uit. Als je het niet volledig aflost zal er een deel aan verplichte uitgaven blijven bestaan.

    1. Geldnerd

     We zijn inderdaad van plan het huis volledig af te lossen. Dat is een van de redenen.
     En verplichte uitgaven zijn er altijd. Ik zie bijvoorbeeld mijn zorgverzekering en pensioenpremie ook als onvermijdelijk.

 2. Bart

  Een savings rate van 60% en 40% groei van je vermogen? Dat zijn cijfers om trots op te zijn! En aan de grafiek te zien lijkt je savingsrate steeds meer te stijgen de afgelopen jaren. Is dat omdat je steeds meer verdient of steeds minder uitgeeft?

  Zelf kom ik dit jaar op een savings rate van ongeveer 55% uit en 25% vermogensgroei, waarvan de helft door goede beurs en stijging WOZ waarde. Wel merk ik dat ik steeds moeilijker grote bedragen uitgeef aan bijvoorbeeld verre reizen of verbeteringen aan het huis of tuin. Dat lijkt goed, maar geeft ook een gevoel van krapte terwijl ik veel verdien.

  1. Geldnerd

   Het zit bij mij zowel aan de inkomsten- als aan de uitgavenkant. En die neiging om een steeds hogere drempel voor uitgaven te hebben herken ik. Maar dat vind ik niet vervelend. Het maakt dat ik er steeds bewuster over nadenk en op basis van zo objectief mogelijke criteria de afweging maak. Dat heeft bijvoorbeeld voor onze tuin ruim € 10.000 bespaard (geen hovenier maar zelf doen).

 3. Mijngeldboom.nl

  Wauw jouw savings rate is erg netjes. En het dividend inkomen is ook niet verkeerd. Top resultaten!
  Mijn saving srate zit elke maand rond de 30%. Daar ben ik wel happy mee, gezien het een k*t jaar is.

Reageren is niet mogelijk.