De verrassing van het januari-salaris?

Misschien kunnen we beter spreken over teleurstelling dan over verrassing? Begin januari verwachtte ik het al. Bij de gebruikelijke voorspellingen over de ontwikkeling van de koopkracht werd aangegeven dat de salarissen van de loonslaven er enkele tientjes op vooruit zouden gaan in 2021. Bij het ‘rekenen achter de komma’ voor 2021 had het kabinet namelijk besloten om het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen van 37,35% naar 37,10%, en om de heffingskortingen te verhogen.

Voor een aantal sectoren zat er bovendien nog een salarisstijging in het vat, meestal uit CAO-onderhandelingen van begin vorig jaar. Sinds het begin van de corona-crisis is te zien dat er kleinere loonsverhogingen uit de CAO-onderhandelingen komen. Tegelijkertijd verwacht het Centraal Planbureau (CPB) voor 2021 een inflatie van 1,4%.

Voor de rijksambtenaren geen loonsverhoging per 1 januari. Medio vorig jaar is een kortlopende CAO afgesloten met een loonsverhoging van 0,7% en een eenmalige thuiswerkvergoeding. Die CAO liep tot 1 januari 2021, en op de website van de FNV las ik dat er vanaf medio januari over een nieuwe CAO gepraat wordt. We wachten af. Ik ben vooral benieuwd naar de gesprekken die binnen het rijk lopen over ‘hybride werken’, wat er op neer komt dat we geacht worden ook na de coronacrisis vaker thuis te werken. Persoonlijk vind ik dat prima, ik kan goed leven met één of twee dagen per week ‘kantoor’. Maar hier leven zeer diverse gevoelens over. In mijn eigen team zitten ook mensen die ernaar snakken om weer dagelijks naar kantoor te gaan. Blijkbaar zit er één of ander verslavend stofje in de koffie bruinzwarte vloeistof die daar uit de koffie-automaten komt?

Wat wel veranderde per 1 januari: de pensioenpremie van het ABP steeg weer eens, van 24,9% naar 25,9%. En dan mogen we nog van geluk spreken dat het ABP (op het nippertje) de pensioenen niet hoefde te verlagen. De ambtenaren gaan er dus relatief minder op vooruit door de stijgende pensioenpremie.

Met al die over elkaar heen buitelende wijzigingen doe ik maar geen poging om te voorspellen wat mijn uiteindelijke netto salaris wordt in 2021. Hetzelfde bruto-salaris, lagere heffingskorting, een lagere loonheffing, en een hogere pensioenpremie. Ik wacht in januari altijd gewoon gespannen af wat er uiteindelijk op mijn bankrekening gestort wordt. En op de salarisbrief zie ik dan de uitsplitsing. Wat wel fijn is bij de overheid: het is een betrouwbare betaler. Het rijk stort de salarissen altijd op de 24e van de maand. Valt dat in een weekend of op een feestdag, dan wordt er eerder betaald. Ook in december (‘dure maand’ voor veel mensen) wordt er een paar dagen eerder betaald.

Begin januari heb ik wel weer ingesteld dat ik mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering (‘het Individueel Keuze Budget‘) gespreid per maand wordt uitbetaald. Dat heb ik in 2020 ook gedaan en is mij goed bevallen. Op deze manier kan ik het zelf meteen effectief inzetten, in plaats van dat mijn werkgever dit renteloos voor mij opspaart en uitkeert in mei (vakantiegeld) en in november (eindejaarsuitkering).

Uiteindelijk steeg mijn netto salaris in januari 2021 met € 20,98. De pensioenpremie steeg met ruim € 30, en de loonheffing daalde met ruim € 50. De netto uitbetaling IKB steeg met € 9,50. In totaal heb ik in januari dus € 30,48 meer ontvangen dan vorig jaar, een stijging van 0,6%.

Het is toch elk jaar ook weer een beetje een verrassing hoe het kwartje valt met dat salaris. In januari 2020 steeg mijn netto salaris met 3,7% door een CAO-loonstijging. In 2019 ging ik er netto € 0,88 per maand op achteruit. In 2018 kwam er een procentje salaris bij, en in 2017 waren het net geen twee tientjes.

ABP = Absoluut Bodemloze Put?

Vaste lezers weten dat ik vrijwel elk getalletje al heel lang bijhoud. In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de diverse posten op mijn salarisbrief sinds mei 2016, de eerste maand na terugkeer uit het Verre Warme Land. Vanaf januari 2020 zie ook het Individueel Keuze Budget.

Ik vind het eigenlijk beste wel schokkend om te zien hoe sterk de pensioenpremie (de optelsom van de diverse bedragen die ik afdraag aan het ABP) de afgelopen jaren gestegen is. Een derde van de stijging van mijn brutosalaris in de periode 2016 – 2021 is uiteindelijk naar mijn pensioenpremie gegaan.

En als ik de inflatie sinds begin 2016, de stijging van mijn bruto salaris, en de stijging van de pensioenpremie naast elkaar zet, dan wordt het helemaal bijzonder. Het netto salaris, gecorrigeerd voor de invoering van het Individueel Keuze Budget, is in deze periode overigens nauwelijks gestegen.

En ja, ik zit in een managementschaal. Maar de pensioenpremie is een percentage van het bruto salaris, dus deze cijfers gelden ook voor andere schalen.

Heb jij jouw salaris al ontvangen? En viel het mee of tegen?

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Erik Bakker

  Geen salaris maar ZZP en dat is wel gestegen (hoger uurtarief gaan rekenen) dat van mijn vrouw als ambtenaar gaan we vandaag (de 25ste) meemaken. ik vermoed dat de grootste winst hem is gaan zitten in het besparen op diverse verzekeringen en andere vaste lasten en niet in een flink hoger nettosalaris.

  maar we gaan het zien vandaag 🙂

 2. Kris

  Ik vraag me serieus af of het ABP nu echt zo krap bij kas zit. Ik heb sterk het idee dat er meer dan genoeg geld is als je niet met die rare rekenrente zou werken. Wat is jouw beeld daarbij?

  1. Geldnerd

   Zelf kan ik het ook niet helemaal plaatsen. Volgens mij kan (mag) het ABP niet helemaal vrijuit beleggen en moeten ze een bepaald deel van het vermogen aanhouden in staatsobligaties) die niks opbrengen. Maar erg transparant is het allemaal niet. Ik ben dit weekend aan een onderzoekje begonnen, er komt nog wel een vervolgblog.

   1. Kris

    Ben benieuwd!

  2. Wessel

   Het ABP heeft altijd een mooi rendement, zie hier: https://www.geldnerd.nl/de-verrassing-van-het-januari-salaris/

   Het probleem is de rekenrente. Die komt uit het https://www.cpb.nl/publicatie/een-financieel-marktmodel-voor-nederland en is zeldzaam somber. De lage rekenrente maakt van het ABP inderdaad een bodemloze put. Altijd meer inleggen en nooit meer uitkeren. Effectief bouwen wij gouden bergen: de pensioenfondsen bevatten nu bijna 2x ons bruto nationaal product, het hoogste in de wereld https://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=PNNI_NEW

   Mensen die nu overlijden hebben slechts 60% van hun ingelegde pensioen opgenomen. De resterende 40% laten zij achter in het pensioenfonds. Dat geld gaat niet naar komende generaties, want die bouwen al helemaal geen rechten op.

   Zo hebben we over 10 jaar een enorme pot geld waar hele kleine claims op rusten. Ik ben benieuwd waar dat geld voor bestemd is. Misschien is het om onze enorme hypotheek schulden te compenseren.

 3. Belia

  Vorige week webinar KBO PCOB gehad. De vakbond voor pensionado’s. ABP heeft zes procent winst gedraaid.
  Netto was mijn ABP loonstrook iets lager. AOW iets hoger.
  Ik heb geleerd via de harde school om mijn uitkeringen zonder heffingskortingen uit ta laten betalen. Liever geld terug dan geld betalen. Huis is afgelost. Ik stem geen VVD. ?

 4. Bart

  Jammer dat je netto loon maar net de inflatie heeft bijgehouden in de afgelopen paar jaar. Maar misschien is het iets rooskleuriger als je ziet dat je vaste lasten niet zijn gestegen met inflatie? Het gaat er uiteindelijk om hoeveel je er van overhoudt ?.

  Ik ben er €88 netto per maand op vooruit gegaan in januari, dit is nog zonder de salarisverhoging die vanaf maart wordt toegepast. Dit komt hoofdzakelijk door een netto thuiswerkvergoeding en het nieuwe belastingstelsel. Een hogere pensioenopbouw heb ik geen last meer van, want de top van mijn salaris is boven de pensioenopbouwgrens.

  1. Geldnerd

   Tja, die uitgaven… Daar staat ook een blogje over klaar.

 5. Mik

  Ik had mij niet gerealiseerd dat aanpassen van het IKB naar maandelijkse uitbetaling, ieder jaar opnieuw moest worden ingesteld. Ik had daardoor dus juist een nare verrassing…

  1. Geldnerd

   Oef… Ja, de overheid verwacht tegenwoordig veel zelfredzaamheid en alertheid van ons ambtenaren. Ik had op de eerste werkdag van het jaar een reminder in mijn agenda staan hiervoor, en ik heb de reminder voor maandag 3 januari 2022 ook alvast ingesteld. Want je hebt ook maar iets van anderhalve week om dit te doen, daarna is de optie gesloten.

   1. Mik

    Dat zal ik dit jaar ook maar instellen dan…

   2. Kris

    Waarom zou je niet het hele bedrag in één keer laten uitbetalen in januari? Of kan dat niet? Ik moet er eens induiken. Ik heb vorig jaar het in twee keer laten uitbetalen ergens halverwege het jaar kan ik me herinneren. En hoe stel je dat in in P-direkt als je dat maandelijks wilt laten uitbetalen. Ik vind het maar een ondoorgrondelijk systeem.

    1. Geldnerd

     Alles in één keer uitbetalen in januari kan niet. Volgens de website van P-Direkt is het niet mogelijk om geld dat je later in het jaar krijgt naar voren te halen. En het systeem is niet echt gebruikersvriendelijk, nee…

  2. Sjo

   Ik was het ook vergeten maar heb nog tot in februari om het aan te passen. Dus vanaf volgende maand gaat het weer goed.

  3. Sjo

   Ik was dit ook vergeten dit jaar maar kon het aanpassen (tot in februari). Dus dan gaat het vanaf februari weer maandelijks.

 6. Jenneke

  Vandaag mijn loon ontvangen. Sinds dit jaar valt mijn werkgever onder het ABP. Er was al gewaarschuwd dat daardoor het netto-salaris ‘iets’ lager uit kon vallen omdat de afdracht an ABP hoger ligt dan aan mijn vorige pensioenfonds. Ben er 62 euro per maand (netto) op achteruitgegaan, voor een baan van anderhalve dag. Vind ik nogal wat!

 7. mars

  Ik draag weinig af aan mijn pensioenfonds omdat het geld daar tegen de plinten omhoogklotst en mijn werkgever verreweg het grootste gedeelte afdraagt. Dus ik ben er toch netto 50 euro op vooruit gegaan. Vanaf volgende week kan ik dus mooi het bedrag dat ik beleg verhogen!

 8. Joris

  Mijn periodiek is altijd per 1-1. Op die manier is het altijd lastig om te bepalen welk effect van de samenvallende wijzigingen welk effect op het netto-salaris heeft. Het lijkt erop dat het bruto +5% en netto +9% is.

  Volledigheidshalve: de pensioenpremie is (procentueel) ongewijzigd gebleven (met als gevolg een lager opbouwpercentage – dat dan weer wel).

Reacties zijn gesloten.