De stand op de brokermarkt

  • Berichtcategorie:Beleggen

Helemaal enthousiast ben ik nog niet over het platform van Saxo Bank. Als hoogopgeleide bevoorrechte witte oude man kan ik natuurlijk ook niet zo goed tegen veranderingen, mijn soort heeft het dus terecht moeilijk in deze wereld. Ik moet altijd even wennen aan een nieuwe omgeving.

Mijmeren over VTI/VXUS

Weten jullie nog, vroeger? Toen konden we handelen in hele goedkope en aantrekkelijke Amerikaanse ETFs. Net als veel andere FIRE-bloggers was Geldnerd ook een fan van VTI en VXUS. Maar de MIFID-II regelgeving maakte hier een eind aan. Of liever gezegd: de interpretatie die de AFM hieraan gaf. Want mijn onderzoekje destijds liet zien dat verschillende Europese landen deze regelgeving verschillend interpreteerden. De AFM was streng en accepteerde dus alleen verkoopinformatie in de Nederlandse taal. En Nederland is een klein marktje. Dus veel grote fondsen staken er geen energie in. En het aanbod in ETFs waar wij Nederlanders in konden handelen donderde naar beneden.

Gelukkig vonden we een redelijk alternatief in VWRL. De spreiding was iets minder en de kosten iets hoger, rekende Mr. FOB ons destijds voor. Maar het was ‘as good as it gets’.

Internationale Brokers

Nu is er natuurlijk al een tijdje een consolidatieslag aan de gang op de Europese markt van brokers, de bedrijven die wij particulieren nodig hebben om te kunnen handelen op de aandelenmarkten. Het is een ontwikkeling die ik met interesse volg. De grote Nederlandse banken zijn weer actiever op deze markt en hebben een (minder on-)aantrekkelijker aanbod dan 10 jaar geleden. En de grote brokers fuseren en worden overgenomen. Feitelijk zijn er nog drie grote partijen over. Twee daarvan, Binck/Saxo en Flatex/DeGiro, zijn volledig onderdeel van internationale bedrijven uit respectievelijk Denemarken en Duitsland. De derde, Lynx, gebruikt het platform van Interactive Brokers, een grote wereldwijd opererende partij.

Daarmee is de markt voor (zelf) beleggen voor particulieren wat mij betreft een stuk overzichtelijker geworden. Je gaat naar een grote bank (onder Nederlands toezicht) of je kiest voor een gespecialiseerde broker. Ik weet dat ik hiermee vooruitloop op de verdere integratie van DeGiro in FLATEX, en dat de integratie van Binck in Saxo ook nog niet volledig is afgerond. En ik doe hiermee een aantal kleinere brokers misschien tekort (of niet). Maar ik houd van overzichtelijk, en dit zijn de partijen die ik zelf op dit moment zou overwegen.

Toezicht en de weg naar Brussel

Saxo benadrukt dat Binck gewoon onder AFM-toezicht staat. Dat doet FLATEX al niet meer met DeGiro, al is de verhouding tussen DeGiro en de AFM nog steeds niet optimaal en heeft FLATEX onlangs een groot deel van de top van DeGiro vervangen. FLATEX DeGiro heeft zich per 22 april 2021 laten registreren als ‘bijkantoor’ in Nederland, blijkt uit het vergunningenregister van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat betekent dat FLATEX in Nederland actief mag zijn op hun Duitse vergunning en dus niet meer rechtstreeks onder de controle van AFM en DNB valt. Maar onder de Duitse toezichthouder BAFIN, die de afgelopen jaren ook wat problemen heeft gehad… Volgens mij gaat het een kwestie van tijd voordat Saxo hetzelfde gaat doen.

Maar het zijn natuurlijk wel internationaal opererende ondernemingen. De integratie van Binck in Saxo betekent op dit moment feitelijk dat de klanten van Binck worden overgezet van de technische omgeving van Binck naar de internationale technische omgeving van Saxo.

Het lijkt me voor zo’n internationaal bedrijf nog een hele klus om ervoor te zorgen dat hun systemen voldoen aan de verschillende eisen (interpretaties) van de toezichthouders in de verschillende landen. Nu denk ik ook dat de nationale toezichthouders deze strijd op termijn altijd zullen verliezen. Er is immers één Europese regeling die de basis is voor de nationale regelgeving. En als er tegenstrijdigheden zitten in de lokale interpretaties dan is dat via de Europese toezichthouder en Europese rechter op te lossen. Het is een langdurige weg met hobbels naar de verdere Europese integratie van de financiële markten. Maar de voordelen van het bedienen van jouw klanten door heel Europa vanuit één systeem lijken me evident. Saillant detail: in het Saxo-systeem kan ik bijvoorbeeld de eerdergenoemde VTI en VXUS wel zien, maar ik mag er niet in handelen…

En de kleintjes dan?

Maar Geldnerd, ga je het dan niet hebben over Peaks en Bux en Semmie en al die kleintjes? Nee. Inzake Peaks lees ik vooral bloggers die erover geschreven hebben en commissie ontvangen voor klanten die ze aanbrengen en nu ermee stoppen omdat de kosten toch wel erg hoog zijn. En bij Bux ga ik eerst maar eens even afwachten hoe ze zich ontwikkelen. Ze zijn begonnen vanuit de optiek ‘beleggen is een spelletje’, en dat soort partijen kan en wil ik niet serieus nemen. Ze zeggen dat ze nu serieuzer zijn. Maar dit soort partijen kunnen binnenkort wel extra aandacht van de toezichthouders verwachten, las ik begin deze week in het FD. We zullen zien. Voorlopig blijf ik nog maar even gewoon zitten bij Saxo.

Kijk jij ook regelmatig naar de brokermarkt?

Dit bericht heeft 16 reacties

  1. Erik Bakker

    eigenlijk niet, toevallig wel afgelopen week begonnen met een beleggersrekening openen bij ABN Amro (doe er ook mijn reguliere betalingen) ik zit ook bij De Giro en wilde wat zaken spreiden en aangezien ik bij ABN al wat zaken deed leek me dat wel logisch.

  2. Bankspaarder

    Inmiddels heb ik het meer het gevoel dat ik gesetteld ben bij mijn broker dan zeg pak ‘m beet 5 of 10 jaar geleden. Zit vooralsnog met heel veel plezier bij Meesman. Een reden om over te stappen zou voor mij zijn indien er bij een andere broker weer kan worden gehandeld in VTI en VXUS. Ach ja, dromen kan altijd toch?

  3. Geldsnor

    Ik zit bij DeGiro, uiteraard met een custody-account. Iets duurder, stukken veiliger. Anderen heb ik nauwelijks naar gekeken en doe ik nu nog niet. DeGiro is goedkoop en met een custody account veilig. Een vriendelijke user-interface en eenvoudig te gebruiken.

    1. Gerben

      Volgens het AFM rapport liepen alle beleggingen risico. Hierin zit/zat geen verschil tussen een basic of custody account.

  4. Luxe of Zuinig

    Meesman en Degiro om het toch een beetje te verspreiden. Maar eigenlijk ben ik wel tevreden met deze twee. De grootbanken zijn, als ik nu zou overstappen, iets goedkoper. Maar voordeel van DeGiro is toch wel dat je instant kan handelen en niet afhankelijk bent van week aankopen voor de fondsen. Daar heb ik sowieso Meesman al voor waar ik verder ook amper naar omkijk. Op DeGiro kan ik dan, als ik eens wil timen, het helemaal naar mijn hand zetten.

  5. Gerben

    Verbazingwekkend eigenlijk hoe weinig (betrouwbare) opties er zijn als je het zo ziet. Lynx / Interactive brokers lijk momenteel de beste papieren te hebben als je kijkt naar verhouding prijs-kwaliteit-betrouwbaarheid?

    1. SamEast

      Interactive brokers steekt met kop en schouders boven de rest uit. Uitstekend track record, multi currency, lagere kosten dan degiro, mogelijkheid om Amerikaanse ETFs te kopen met opties.

  6. Pieter

    Ik kijk wel regelmatig naar de markt maar zelf beleg ik via Brand New Day, met kleine bedragen nog redelijk voordelig. Hebben jullie daar ervaringen mee?

    1. Geldnerd

      Ik zelf niet, maar ik ken diverse ZZP’ers die hun pensioenopbouw via BND doen. Die zijn positief.

  7. Donar

    Dit jaar overgestapt naar Mexem, wat net als Lynx onderliggend IG heeft. Met mijn beleggingsstrategie was Mexem echter goedkoper dan IG zelf of Lynx.

    1. Geldnerd

      Tsja. Gevestigd op Cyprus, voor mij persoonlijk is dat een no-go. Iets met vermijdbare risico’s en zo.

  8. Chilly B

    Voor m’n pensioen zit ik bij BND en heb daarnaast een zelf beleggen basis rekening bij de ABN. Over beide zeer tevreden.

    1. Pieter

      Mag ik vragen waarom je gekozen hebt dat te splitsen? Ik zit voor beide bij BND maar ik hoor weinig mensen die daar ook het gewone beleggen doen.

      1. Chilly B

        Ja klopt – ik had eerst ook een gewone beleggingsrekening bij BND. Bankierde al bij ABN en beleggen in de fondsen van NT is via hun het goedkoopste, dus vandaar dat ik daar nu m’n normale rekening aanhoud. Op https://www.indexfondsenvergelijken.nl/ kun je het verschil in kosten na bv 15-20 jaar goed zien en vergelijken.

  9. Pieter

    Oke, bedankt. Volgend die site komt NN bij veel vergelijkingen als goedkoopste naar boven. Toch hoor of lees ik daar nooit iets over. Op blogs gaat het vaak over giro, binck e.d.

Reacties zijn gesloten.