De overstap naar Linux

Tot vervelens toe neem ik jullie mee in dingen die helemaal niets met persoonlijke financiën te maken hebben. Mijn pogingen om gezond te leven. Het wel en wee van onze koffiemachine. En natuurlijk mijn queeste om volledig met open-source software te gaan werken. Ik snap dat jullie er helemaal gek van worden. Maar toch blijf ik het doen. Mijn blog immers. Mijn eigen nutteloze hoekje van het wereldwijde web internetriool met mijn persoonlijke dagboek over de dingen die ik belangrijk vind. En ik hoef geen adverteerders te plezieren of hier anderszins geld mee te verdienen…

Vandaag weer een nieuw hoofdstuk in Expeditie Open-Source. De overstap naar Linux op mijn persoonlijke laptop. Op enige termijn is het onvermijdelijk. Ik wil niet afhankelijk worden van de cloud van een derde partij. En dat is wel wat Microsoft van plan is met Windows. En ik verwacht dat Apple ook die kant op gaat. Blijft over: Linux. Voor wie z’n informatie in eigen hand wil houden krijgen.

Welk smaakje?

Er zijn alleen wel erg veel smaken Linux. Met variërende mates van onderhoud, en nerdgehalte. Ik heb lang gezocht naar en veel gelezen over Linux-distributies die een beetje gebruikersvriendelijk zijn, en een uitgebreidere grafische interface heeft. Want het klinkt allemaal leuk om exotische commando’s in te tikken in een ‘command line interface’, maar dat deed ik 40 jaar geleden op de Commodore 64 ook al. Anno 2023 wil je toch een beetje moderne grafische interface. Zelfs Windows heeft dat. Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij Linux Mint.

Testomgeving

Medio juli kwam versie 21.2 van Linux Mint uit. Die heb ik dus maar eens gedownload. In de kast lag nog mijn oude laptop. Gekocht in 2014, en vervangen in 2019 omdat de harddisk het systeem onder Windows 10 ongelofelijk traag maakte. Maar wel bewaard, om een terugvaloptie te hebben tijdens het thuiswerken in coronatijd.

Ook trok ik een oude USB-stick uit de kast. En met Balena Etcher maakte ik daar een installatie-USB van. Laptop herstarten. En installeren. Fluitje van een cent.

(Aangename) Verrassingen

Nadat de installatie was afgerond startte ik de Linux werkomgeving. En trof een paar aangename verrassingen.

Ten eerste: alles werkte. Alle hardware was standaard herkend en de juiste drivers waren geïnstalleerd. Zelfs de draadloze muis uit 2016 die nog werkte via een USB-dongel. En de meeste software op mijn lijstje kon ik gewoon via de Installer van Linux Mint downloaden en installeren.

Ten tweede: tjemig, wat is het systeem snel. Weg was de beperking van de harddisk. Het systeem werkte razendsnel, alsof ik een gloednieuwe laptop in handen had. Dat bevestigde iets waar ik ook al vaak over gelezen had. Met Linux gaat mijn laptop zeer waarschijnlijk veel langer mee.

Proefdraaien

Een paar uurtjes werk was het, en ik heb nu een volwaardige testomgeving. Daar ga ik de komende maanden eens rustig mee spelen. Al mijn software installeren en kijken of en hoe dat werkt. Mijn administraties en andere data migreren en laten werken op Linux. Maar bijvoorbeeld ook kijken of ik via Citrix Workspace kan inloggen op mijn werkplek op kantoor, zodat ik ook in de Linux-omgeving kan thuiswerken.

Ik heb al een heel lijstje met tests verzameld. Genoeg te doen dus. Maar ik heb geen haast. Deze queeste naar open source is al jaren aan de gang, en ik ben op tijd begonnen. Wordt vervolgd dus….

Wissel jij wel eens van besturingssysteem?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Vos

  Nee, maar mijn werk is gelukkig wel gestopt met citrix 🙂

 2. wt

  Vorig jaar ben ik op mijn desktop overgestapt van Windows naar Linux. Ik draai een VM met daarin Windows waar een Citrix client in draait. Op die manier kan je Citrix Workspace gebruiken. Ik ben benieuwd of Citrix ook een Linux client heeft!

 3. Vincent

  Ik gebruik al jaren Linux Mint en met veel plezier en voldoening. Ik heb het standaard op een PC staan en als duo boot op mijn laptop, dus ik kan zonodig nog op Windows, maar dat komt zelden voor. Eigenlijk alleen voor Steam, dus spelletjes, die niet op Linux te spelen zijn. Ik heb zelf nog een oude laptop (2013) die op Windows ondraaglijk langzaam was geworden en nu gewoon echt nog prima functioneert op Linux Mint. Ik weet zeker dat je geen spijt zult krijgen van je overstap!

 4. Dennis

  Interessant om dit te volgen. Waarom heb je voor Linux Mint gekozen?

  1. Geldnerd

   In de reviews las ik veel positiefs over de interface. Die is echt af en consistent, en dat maakt voor een makkelijker leercurve als je van Windows of een Chromebook komt. Erg compleet qua software en een goede software manager. Het wordt daarmee ook gezien als een goede Linux-distro voor beginners. En het vraagt niet veel van de hardware, en is volledig compatibel met Ubuntu. Dat is toch een beetje de standaard, en daar wordt dus ook de meeste software voor ontwikkeld.

 5. Tom

  Wat fijn dat je oude apparatuur met Linux weer tot leven kan wekken! Scheelt voor de afvalberg en je portemonnee. Heb er ook weleens aan gedacht om het te proberen, maar het is er nooit van gekomen. Alles beter dan Windhoos?

  1. Erik

   precies dat Tom, de afvalberg van het elke 3 jaar weer nieuwe hardware moeten kopen omdat de heren van Microsoft willen dat je een nieuw OS gaat gebruiken met nieuwe absurde eisen. dat moeten we met zijn alleen ook gewoon niet meer willen.

   maar het is een verdienmodel, microsoft loopt de hele tijd wel de roepen dat ze ‘klimaatneutraal’ zijn en ‘groen’ maar ondertussen schepen ze ons (consument en zakelijk) wel elk jaar op met software met hogere eisen en dus nieuwe hardware.

   tijd voor ‘hardware as a service’ 😉

   1. Marianne

    Aha, nu begrijp ik meer, met Linux kan je dus Windows vervangen en dan ben je van Microsoft af 🤔 ik heb op mijn laptop Google vervangen door DuckDuckGo. Ik ga eens verder kijken naar Linux 👍

 6. Anna H

  Ja ik ben net als Marianne hierboven met dit hoekje internet, Misschien hoef ik dan geen nieuwe laptop te kopen, laat ik maar eens gaan beginnen met Excel vervangen (als operatie Einde Gmail is afgerond). Dank voor je inspiratie voor de mindere nerds 🙂

  1. Patrick

   Door aankoop van een nieuwe pc stond ik ook voor de keuze om wel of niet office opnieuw te installeren. Ik mag van mijn werkgever de versie van mijn werk installeren maar om die te krijgen is “gedoe”. Besloten om LibreOffice te proberen en na een uurtje of zo er mee gespeeld te hebben kan ik eigenlijk niet anders dan concluderen dat het niet eens “bijna net zo goed is” of “goed genoeg”, maar zelfs “beter dan”. Ik vind het overzichtelijker en gebruikersvriendelijker dan de MS variant, dus hophop naar http://www.libreoffice.org

   1. Geldnerd

    Daar ben ik het uiteraard van harte mee eens.

Reacties zijn gesloten.