Consumptie en inkomen (uitgeven maar weer…)

De omzet van de detailhandel was in juni 3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Het verkoopvolume groeide met 2,8 procent.

Het netto reëel besteedbaar inkomen groeide in 2017 met 1,5 procent. Recentere cijfers heb ik niet kunnen vinden, maar De Nederlandsche Bank verwacht dat in 2018 en de komende twee jaar het reëel beschikbaar inkomen kan stijgen met jaarlijks gemiddeld bijna 3%. Kortom, de consumptie groeit weer eens net zo hard of zelfs harder dan het inkomen. Daar hoef je geen wiskundig wonder voor te zijn, dat is geen model dat eeuwig vol te houden is.

Uiteraard heb ik ook nog even gekeken naar mijn eigen persoonlijke cijfers. Mijn netto besteedbaar inkomen (exclusief dividend-ontvangsten) in de periode januari tot en met juli 2018 was 6,9% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. En mijn uitgaven (dus exclusief aflossing / beleggen / sparen) in de periode januari tot en met juli 2018 waren 29,9% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Een beetje vertekend beeld, omdat we in die periode in 2017 nog wat extra uitgaven deden voor de inrichting van ons huis. Als ik dat effect eruit haal, dan is de daling van mijn consumptie 15,7%. Dat stelt me dan toch weer gerust, ik doe niet mee met de consumptie-rally…

Hoe is het met jouw inkomen en jouw consumptie?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. dertigermetkids

  Mijn inkomen is flink gestegen doordat een opvangkindje hier nu 3 dagen is ipv 1 en de andere 4 redelijk gelijk gebleven. Daarnaast verhoog ik m’n uurtarief elk jaar 😉 mn mans inkomen is ook iets gestegen, maar maakt iets minder overuren dus redelijk stabiel daardoor

 2. Team CF

  Onze consumptie is dit jaar wat omhoog gegaan vergeleken met vorig jaar, maar dat komt door die 9 weken rond racen door Europa. Haal je dat eruit dan is het vrijwel gelijk, mogelijk zelfs nog iets minder door de lagere kinderopvang. Maar zo’n reductie als bij jou gaan wij niet meer halen, daar geven we al veel te weinig voor uit, veel lager gaat niet (zonder dat we echt op een houtje moeten gaan bijten, en dat is wat overdreven, moet wel leuk blijven).

 3. Ik heb dit jaar wel wat meer kleding gekocht, maar dat zie ik als iets tijdelijks. Verder blijft het allemaal redelijk hetzelfde. De loondienstbaan (en dus het inkomen) valt vanaf deze maand weg, maar daar krijg ik wel een werkbare dag voor terug. Mijn vaste lasten blijven redelijk hetzelfde en ik haal steeds meer geld uit mijn geld. Daarnaast wil ik die extra dag gaan gebruiken om nog meer te hustlen/een ‘goed’ extra inkomen te realiseren, dus ik zie het allemaal nog wel zonnig in.

  Ik zou overigens sowieso nooit meer uitgeven dan ik heb. Dus als mijn inkomen ineens drastisch daalt, dan geldt dat direct ook voor mijn uitgaven.

 4. DutchRN

  Mijn inkomsten zijn gestegen. Ik heb een betere baan en ben 36 uur gaan werken (4×9) ipv 32. Ik heb tijdelijk een 8 uur per week baan (on het weekend) erbij, maar daar stop ik in januari mee, dan begint mijn certificerings opleiding. Hier wil ik voor slagen, en ik denk dat het moeilijk is dus ga ik de extra uren opgeven. Ik ben niet meer gaan uitgeven aan de gewone lasten, maar had dit jaar een dure huis reparatie en een auto schade die ik terug aan de verzekering heb betaald. Ik ben van plan deze uitgaven niet te herhalen…

 5. Divnomics

  Onze uitgaven stijgen licht jaar op jaar, dit jaar zelfs iets meer ivm bruiloft. Daarentegen stijgen onze inkomsten harder dan de uitgaven (excl. inkomsten uit beleggen). Zolang dat niet andersom gebeurt valt het allemaal wel mee dus.

 6. Ik zit inmiddels zodanig laag dat ik mijn consumptie niet echt nog lager kan krijgen. Mijn savings rate is zo’n 40% en die zal alleen stijgen als mijn inkomen stijgt. Gelukkig zit ik nog vroeg in mijn carrière en verwacht ik dat mijn inkomen de komende jaren nog flink groeit. Sneller in elk geval dan het gemiddelde van 3%, anders doe ik iets niet goed. En ach, als mijn consumptie dan ook iets stijgt, geen probleem.

 7. Ik merk dat mijn uitgaven drastisch zijn gedaald dit jaar. Heb in januari alles verkocht (inclusief huis) en ben sindsdien voor onbepaalde tijd op reis.

  Mijn kosten bestaan uit transport (vliegtickets en openbaar vervoer), onderdak (AirBNB, hostels, etc.) en eten/drinken.

  Verder consumeer ik heel weinig als het gaat om spullen. Alles wat ik heb past in een 40L rugzak dus er valt ook niet veel te kopen, tenzij er iets vervangen moet worden.

Reacties zijn gesloten.