Budgetmutaties

Budgetteren is een kunst, geen exacte wetenschap. Zelfs als je (zoals Geldnerd) al 20 jaar je financiën bijhoudt word je af en toe verrast. Ik heb afgelopen jaar extra aandacht besteed aan onze begroting voor 2023. Er was immers stevige inflatie en allerlei kostenstijgingen. Maar eind januari hielden we € 650 over op onze gezamenlijke rekening. Fors meer dan eind december. In februari ben ik dus maar eens gaan kijken wat er aan de hand is. Waar wijken onze uitgaven af van de planning, en is dat structureel? Welke rekeningen vallen mee? En welke vallen tegen?

De energierekening

Eind vorig jaar stapten wij over naar Shell Energy. Onze oude leverancier Greenchoice stelde ons namelijk een maandbedrag van ruim € 550 voor. Bij Shell kregen we voor hetzelfde verbruik een aanbod van € 345 per maand. Dat was dus ook het bedrag waar ik in mijn begroting van was uitgegaan.

Inmiddels is er natuurlijk een prijsplafond. En betalen wij dus voorlopig de maximumtarieven die hiervoor zijn vastgesteld. Daarmee heeft Shell Energy ons maandbedrag opnieuw vastgesteld, we betalen nu ‘slechts’ € 245 per maand. Nog steeds het dubbele van ons oude contract, maar die tijden zullen wel niet meer terugkomen…. Maar wel € 100 per maand minder dan begroot.

Hondje

Ook het budget voor ons Hondje is aan verandering onderhevig. De dierenarts stopt met het HuisdierenZorgPlan waar wij aan deelnamen. Vanaf volgende maand dus geen maandelijkse premie meer. Netto zijn we hierdoor wat duurder uit, want feitelijk leverde dit zorgplan ons korting op bij de reguliere halfjaarlijkse controle, de jaarlijkse vaccinaties, en zijn maandelijkse pilletje tegen vlooien, teken en ander ongedierte.

Ook laten we Hondje sinds begin dit jaar weer vier dagen per week met de uitlaatservice meegaan, van maandag tot en met donderdag. Dat zijn de werkdagen van Geldnerd en Vriendin. We zijn weer wat vaker op kantoor te vinden, en het geeft ons meer flexibiliteit als hij dan gedurende de werkdag niet door ons uitgelaten hoeft te worden. Bovendien vindt Hondje het nog steeds erg fijn om met zijn roedel op stap te gaan. Het gaat fysiek weer uitstekend met hem, dus we gunnen hem dit zo lang als het kan. Het betekent wel dat we een treetje omhoog zijn gegaan in de maandelijkse abonnementskosten voor de uitlaatservice.

Boodschappen

Je zal het niet geloven met alle berichten over prijsstijgingen in de supermarkt en grote bedrijven die daar schaamteloos van profiteren, en de supermarkten die dat ook lijken te doen, maar wij blijven nog steeds ruimschoots onder ons boodschappenbudget. Nu was dat, met € 525 per maand voor ons tweepersoonshuishouden, ook wel redelijk ruim bemeten. Het sterk verminderen van de consumptie van alcoholhoudende dranken en ons koolhydraatarme eetpatroon maakt dat we minder uit blijven geven. Dit budget heb ik dus neerwaarts bijgesteld, naar € 475 per maand.

Kleine Verschuivingen

Verder zijn er allerlei kleinere verschuivingen zichtbaar. Sommige in ons voordeel, andere (zoals de sterker dan verwachte verhoging van de gemeentebelastingen) in ons nadeel. Het zijn geen grote posten, en ik kan de voordeeltjes en de nadeeltjes dus eigenlijk tegen elkaar wegstrepen.

Bijstellen bijdrage

Toch hebben Geldnerd en Vriendin besloten om hun maandelijkse bijdrage naar de gezamenlijke huishoudrekening iets naar beneden bij te stellen. Het is immers geen doel om contant geld over te houden op onze gezamenlijke rekening. Integendeel.

We verlagen de inleg per deze maand met in totaal € 100 per maand. Dat wordt volgens de in ons samenlevingscontract afgesproken verdeelsleutel (naar rato van netto inkomen) over ons beiden verdeeld. We houden dus elk ongeveer € 50 per maand meer over op onze privérekeningen. Dat is niet slecht in deze economisch onzekere tijden.

Kijk jij ook regelmatig naar jouw budget?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Meer door minder

  Weinig verrassingen hier, door lage persoonlijke inflatie blijft er meer over (zoals voorzien) daar de loonaanpassingen een veel groter inflatiepeil volgen. Inzicht zorgt voor overzicht waardoor het “Meer door minder” principe nog steeds prima loopt.

 2. Ingrid

  Jazeker.
  Wat mijn 4 honden betreft als ze geen kwalen hebben ga ik niet preventief naar de dierenarts.
  Ook hebben ze alleen vaccinatie gehad toen ze puppy waren.
  Alle jaren hoeft helemaal niet tenzij je naar een land gaat waar het verplicht is.
  Wij behandelen ze ook niet preventief tegen vlooien en dergelijke, alleen als ze er last van hebben.
  Vaak zijn de middeltjes erger dan de kwaal als je deze medicijnen constant geeft.

  1. Geldnerd

   Ons Hondje gaat dagelijks met de uitlaatservice mee, daar zijn de vaccinaties verplicht.

 3. Marcel

  Ik lees over jullie gezamenlijke huishoudrekening. Hadden wij ook, maar per 1 januari opgeheven. Geeft wat besparing op bankkosten en ik vond het lastig met budgetteren (prive en -gezamenlijke rekening in 1 sheet). Partner maakt nu bedrag naar mij over, posten bijhouden over vaste lasten/huishoudelijke uitgaven is nu (voor mij) wat eenvoudiger/overzichtelijker geworden!

 4. Tiny

  Ik ga in maart weer een update doen, dan zijn zo’n beetje alle nieuwe vaste gezamenlijke lasten bekend. Boodschappen vallen hier ook nog steeds wel mee, maar moet zeggen dat ik echt veel in bulk heb ingekocht de laatste tijd. Veel dingen zullen dus nog maanden mee gaan.

Reacties zijn gesloten.