Brokers 2023 (3): Mijn tweede broker?

 • Berichtcategorie:Beleggen

Vorige week keek ik naar de ontwikkelingen op de brokermarkt in Nederland. Er gebeurde weer veel in het afgelopen jaar. Ik nam jullie ook mee in de criteria die voor mijzelf belangrijk zijn bij de keuze van een broker. Er was stof voor een vervolg. Hierin gaf ik mijn mening over elke in Nederland actieve broker die ik kon vinden. Mijn conclusie is dat het aanbod eigenlijk heel karig is, en dat de juiste keuze afhankelijk is van jouw beleggingsstrategie. En dat het dus heel logisch is om na een tijdje eens van broker te veranderen als jouw strategie zich ontwikkelt. Zelf heb ik dat ook gedaan.

En vandaag dan een derde deel over hetzelfde onderwerp. Het is toch komkommertijd, ondanks de val van het kabinet… Wat betekent al het voorgaande voor mijn keuze voor een tweede broker naast Saxo, om mijn vermogen beter te spreiden en zo mijn risico te beperken?

Hoe zat het ook alweer?

Ik heb een eenvoudig lijstje met criteria voor de selectie van een broker die een substantieel deel van mijn vermogen mag beheren:

 1. Ik kijk naar de bedrijfshistorie, zoals hoe lang ze al bestaan, waar ze gevestigd zijn, en of ‘broker spelen’ een kernactiviteit is.
 2. Ook kijk ik naar hun vergunningen en waar ze onder toezicht staan.
 3. Een breed aanbod van fondsen en aandelenmarkten is ook een vereiste.
 4. Verder ben ik benieuwd of ze orders doorverkopen, effecten uitlenen, of andere schimmigheden in hun businessmodel hebben.
 5. Uiteraard kijk ik naar de kosten en de tariefstructuur. Gratis bestaat niet, maar de hoofdprijs betalen hoeft ook niet. Dan let ik er bijvoorbeeld ook op of er geen kosten berekend worden voor de ontvangst van dividend, en hoe ze omgaan met valutatransacties (euro naar dollar en andersom).

En wat blijft er dan over als ik het aanbod in Nederland langs mijn eigen eenvoudige criteria leg? Mijn huidige broker, Saxo. Het Amerikaanse Interactive Brokers (IBKR) of een provider die hun platform gebruikt, zoals EasyBroker of Lynx of Todays. En de grote banken ABN AMRO en Rabobank.

Tijd dus om dit selecte gezelschap aan een nader onderzoek te onderwerpen. Dat doe ik in twee delen. Eerst kijk ik naar de IBKR-varianten, om te zien of mijn ‘gevoel’ klopt dat ik beter rechtstreeks naar IBKR kan gaan dan naar een kloon. De partij(en) die dan overblijven ga ik nog eens vergelijken met het aanbod van de grootbanken ABN Amro en Rabobank.

Maar eerst nog even een korte samenvatting van mijn beleggingsstrategie. Want dat is de basis voor de vergelijking.

Aanname: huidige beleggingsstrategie

Voor de vergelijkingen ga ik uit van mijn huidige beleggingsstrategie. Die is heel simpel. Maandelijks maak ik een vast bedrag over naar mijn broker. Zodra dat geld daar binnen is koop ik meteen één van de ETFs uit mijn portefeuille, het maximale aantal waarvoor mijn saldo op de beleggingsrekening toereikend is. Daarmee worden dividendinkomsten dus ook meteen herbelegd.

Op dit moment koop ik alleen VWRL. Misschien blijft dat zo, misschien wil ik toch ook weer af en toe iets anders kopen. Ik ga dus wel uit van een portefeuille met meerdere ETFs. Daarom neem ik al mijn huidige ETFs mee in de vergelijking.

Welke Interactive Brokers variant?

Interactive Brokers (IBKR) heeft een rijke historie. Terwijl wij hier in Europa onze effectenorders nog in stenen tafelen beitelden, en ze kruipend naar de bank brachten om die te smeken de order voor ons uit te voeren, boden zij al een elektronisch handelsplatform aan. Ik vind het dus niet verwonderlijk dat een aantal partijen denkt ‘dat gaan we niet zelf ontwikkelen, we gebruiken IBKR wel als back-end’.

In Nederland zijn meerdere brokers actief die dat doen. Een enkeling valt voor mij af, want gereguleerd in een cowboyland als Cyprus. In mijn eerste vergelijking zagen EasyBroker, Lynx en Today’s Groep er best goed uit. Die vergelijk ik dus met IBKR zelf. Let op: onderstaande gegevens gelden in juli 2023 en voor mijn eigen hiervoor beschreven beleggingsstrategie.

CriteriumIBKR IrelandEasyBrokerLynxToday’s
HistorieUSA, sinds 1993201320062002
KernactiviteitJaJaJaJa (2)
ToezichtIENLNLNL
AanbodOverzicht op websiteGeen overzichtVerwijst naar overzicht IBKRGeen overzicht
SchimmigheidNiets kunnen ontdekkenNiets kunnen ontdekkenNiets kunnen ontdekkenNiets kunnen ontdekken
Kosten
BeheervergoedingGeen kostenGeen kostenGeen kostenGeen kosten
Geld overboekenEerste in kalendermaand gratis, daarna € 1 per transactieEerste in kalendermaand gratis, daarna € 1 per transactieEerste in kalendermaand gratis, daarna € 1 per transactieGeen informatie
Transactiekosten (1)0,05%/min €1,25
(3)
0,08%/min €30,06%/min €60,08%/min €4
DividendkostenGratisGeen informatieGratisGeen informatie
Valuta0,03%Geen informatie0,005%/min $50,03%/min $6
InactiviteitGeen kostenGeen kosten€5/mnd tot 100k
Daarboven gratis
€60 bij < €200
activiteit
 1. Voor ETFs op een Europese beurs, conform mijn portefeuille
 2. Nadruk ligt wel op beheerd beleggen en modelportefeuilles
 3. Tiered Pricing model

Ik heb nog even gekeken hoe ik geld kan storten naar een rekening bij Interactive Brokers in Ierland. Dat is een gewone EURO-overboeking binnen het SEPA-gebied. Bij mijn huidige Rabo-rekening is dat gratis, en zou dat uiterlijk de volgende werkdag op z’n bestemming moeten zijn.

Mijn conclusie is dat een rekening bij IBKR zelf de goedkoopste optie is. Dat deze onder Iers toezicht valt vind ik geen probleem. Ik heb geen issues kunnen vinden rond IBKR. Als Amerikaans beursgenoteerd bedrijf verwacht ik ook dat ze zich netjes aan de regels houden… Nadeel is wel dat ze geen gegevens aanleveren bij de Nederlandse Belastingdienst, dus die kan mijn aangifte dan iets minder vooraf invullen.

Finaleronde: IBKR versus ABN versus Rabo

De strijd der giganten. Een epische veldslag. Of zoiets. Waar het op neer komt: na drie (twee en een halve) lange blogposts heb ik nog drie partijen over die ik als tweede broker in zou kunnen zetten, naast mijn huidige broker Saxo Bank. Het gaat dan om Interactive Brokers Ierland, ABN AMRO, en Rabobank.

Van Saxo weet ik uiteraard dat ik mijn ETFs daar kan verhandelen. Na een Tip van Tom vond ik via Lynx een overzicht bij IBKR met alle te verhandelen fondsen. Karma-punten en hartelijke dank voor Tom! En hoe zit dat met Rabobank en ABN AMRO (die ook lijstjes op hun websites hebben staan)?

ETFSaxoRabobankABN AMROIBKR
iShares MSCI World Small Cap (IUSN)JaNeeNeeJa
iShares STOXX Global Select Dividend (ISPA)JaJaNeeJa
L&G Global Robotics and Automation (ROBO)JaNeeNeeJa
VanEck Morningstar Dev Markets Div Leaders (TDIV)JaNeeNeeJa
Vanguard FTSE All-World High Dividend (VHYL)JaJaJaJa
Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL)JaNeeJaJa
Xtrackers II Global Govt Bonds (DBZB)JaNeeNeeJa
Totaal7 / 72 / 72 / 77 / 7

Overigens ben ik nog eens kritisch aan het kijken naar verdere vereenvoudiging van mijn beleggingsportefeuille, ik wil terug naar nog minder verschillende ETFs. Daar schrijf ik binnenkort nog wel eens over. Ik vind dus niet elke ETF even belangrijk. Maar de score van de Rabobank en de ABN AMRO met 2 uit 7 is wel heel teleurstellend. Voor Rabobank is zeker het feit dat ze VWRL niet aanbieden een showstopper voor mij. Bij ABN AMRO kan ik me dan nog iets voorstellen met een scenario waarbij ik alleen maar VWRL ga kopen.

En met deze informatie kan ik hetzelfde tabelletje invullen als eerder voor IBKR en z’n klonen.

CriteriumSaxo (Green)RabobankABN AMROIBKR Ireland
HistorieDeens, 1992Nederlandse systeembankNederlandse systeembank, ook custodian voor derdenUSA, sinds 1993
KernactiviteitJaMwahMwahJa
ToezichtNLNLNLIE
Aanbod (1)7 / 72 / 72 / 77 / 7
Schimmigheid51% van Chinese eigenaarVia BNP Paribas als custodianNiets kunnen ontdekkenAmerikaans moederbedrijf, verder niets kunnen ontdekken
Kosten
Beheervergoeding€ 3,50 + 0,01% portefeuille (€48,50) per maandMinimum: € 5
Tot € 100.000: 0,06%
Het meerdere vanaf € 100.000: 0,03%
Maximum: € 100
(gemiddeld belegd vermogen per kwartaal)
Tot € 100.000 0,20%
Boven € 100.000 0,12%
Boven € 400.000 0,06%
(per jaar)
Geen kosten
Geld overboekenGratisGratisGratisEerste in kalendermaand gratis, daarna € 1 per transactie
Transactiekosten0,10% (min €6 / max €150)€5 + 0,05%€ 5 + 0,05%
(2)
0,05%/min €1,25
(3)
DividendkostenGratis€ 0,25 + 0,5%
(max €100)
GratisGratis
Valuta0,25%0,25%‘een marge’0,03%
InactiviteitGeen kostenGeen kostenGeen kostenGeen kosten
 1. Aantal ETFs uit mijn huidige portefeuille van 7 stuks.
 2. Basisassortiment (waaronder VWRL) geen transactiekosten.
 3. Tiered Pricing model

Tsja. Daar zit je dan met je goeie gedrag. Eigenlijk zijn de Nederlandse grootbanken geen optie voor mij. Behalve als ik er voor kies om bij een tweede broker alleen nog maar VWRL te kopen. Dan kan ik bij ABN AMRO terecht. Teleurstellend. Bij Finner scoort ABN AMRO beduidend beter minder slecht dan Rabobank als het gaat om zelf beleggen.

Dus Rabobank is bij deze sowieso afgevallen. Ook omdat Rabobank in het verleden al meermalen van strategie veranderd is. Weet je dat ze ooit eigenaar waren van Alex Vermogensbeheer, en het verkocht hebben? Naar verluidt omdat het teveel concurreerde met de eigen beleggingstak van Rabo. Stelletje enorme sukkels, ik vind het een strategische blunder van formaat. Ik heb het gevoel dat het aanbieden van beleggingen aan particulieren voor hen duidelijk een bijproduct is, een noodzakelijk kwaad om een compleet dienstenpakket aan te kunnen bieden.

Wat betekent het voor mijn kosten?

En wat zou dat dan betekenen voor mijn kosten per maand en per jaar? Ik ga weer uit van mijn eerder beschreven huidige strategie.

Voor mijn maandelijkse order van (maximaal) € 1.300 ben ik bij Saxo elke maand € 6 kwijt. Bij ABN AMRO is dat gratis als ik alleen beleg in VWRL. Bij IBKR kom ik niet boven de € 1,25 per maand uit.

Uitgaande van een scenario waarbij ik alleen VWRL koop ben ik bij ABN AMRO voorlopig 0,20% per jaar kwijt aan beheerkosten. Bij IBKR is dat gratis. Verder zouden er in dit scenario geen kosten zijn.

Conclusie

Komt er een tweede broker? Ik ben er nog niet uit. Zo ja, dan is ABN AMRO de meest voor de hand liggende optie. Daar zou ik dan alleen VWRL kopen. IBKR kan ook, maar dan heb ik twee volwaardige brokers naast elkaar staan. Dat is met mijn eenvoudige strategie misschien een beetje teveel van het goede? Als ik beslis om iets anders te kopen dan VWRL dan heb ik daar immers de account bij Saxo voor.

Want mijn portefeuille bij Saxo wil ik eigenlijk gewoon aanhouden. Ik wil immers een tweede broker om mijn vermogen beter te spreiden. En als ik ga beleggen bij ABN AMRO, dan wordt het ook wel echt tijd om over te stappen met de rest van mijn bankzaken… Dat is dan de tweede grote overstap in mijn leven, ik ben immers onlangs ook na 25 jaar overgestapt van Vodafone naar KPN. Als ik Saxo ooit echt helemaa zat ben, kan ik altijd nog overstappen naar IBKR.

Keuzes, keuzes… Maar zoals ik al zei, ik ben er nog niet uit. Ik ga er nog eens rustig over nadenken.

Wat zou jij doen? En word jij nog een beetje wijs uit die wirwar van brokers?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Frits

  Hi Geldnerd, je bent misschien een beetje té open als je de beheervergoeding bij Saxo zo uitwerkt in euro’s. € 3,50 + 0,01% = € 48,50 dus € 450.000,- belegd vermogen… Misschien wil je dat eurobedrag (en deze reactie ;-o) verwijderen?

  1. Geldnerd

   Mooie gok maar wel mis…. Ik heb ook een aantal koop- en verkooptransacties gedaan, gratis transactietegoed gekregen, en een paar andere dingen gedaan die geld kosten en geld opleveren. Dus hoeveel meer/minder ik in portefeuille heb blijft gissen.

 2. Rube

  Als ik je klachten zo lees de afgelopen tijd over Saxo, waarom blijf je daar? Misschien is het tijd om niet perse te kijken naar een 2de broker, maar de 2 beste brokers (voor jou eisen en wensen) en dan te kijken of Saxo daar nog bijzit?

  Wij hebben ABN Amro en IBKR, dat geeft ons de mogelijkheden die we willen (op dit moment NT fondsen zonder dividend lekkage bij ABN en een goudfonds bij IBKR) tegen lage kosten en en een spreiding van risico. En daarnaast spaarrekeningen/depositos verspreid over diverse banken die (o.a.) de hoogste rente geven.

 3. I. Merkens

  Ik zou zelf voor ABN Amro Zelf Beleggen kiezen. Geen transactiekosten voor een groot aantal ETF’s waaronder VWRL en je zou ook naar de Northern Trust fondsen kunnen kijken die je gratis kunt aankopen.

 4. Mr. Groeigeld

  Als je de beheerskosten uitzet in de tijd, wordt het verschil tussen ABN en IBKR op den duur erg groot (zie mijn post van 9-9-2022). Dan is de keuze voor IBKR voor de handliggend, zelfs als grote broker ernaast.

 5. Spekvet

  Zeer inzichtelijk overzicht, dank hiervoor.

  In aanvulling op Rube, en eigenlijk op jouw eigen post: ik vraag me serieus af of je twee brokers wilt die min of meer hetzelfde doen met twee keer dezelfde fondsen. Als ik voor twee verschillende brokers zou gaan, zou ik het end-to-end anders willen hebben ten behoeve van spreiding van risico’s. Dus zou broker 2 ook in andere fondsen moeten zitten als broker 1. Door VWRL te kiezen bij beide brokers houd je een risico door volledig bij Vanguard te zitten.

  Een voorbeeld van een dergelijke uitwerking zou dan het aankopen van NT-fondsen bij ABN-AMRO zijn, in combinatie met Saxo/IBKR voor jouw andere ETF’s.

 6. Ties

  Wat ik zou doen, vraag je? Mijn tijd en energie besteden aan de beste oplossing. Geen halfslachtige of tijdelijke oplossingen die je keuzevrijheid beperken of je in de toekomst mogelijk weer voor nieuwe uitdagingen stelt. Ook wanneer het in de toekomst noodzakelijk blijkt om versnel bij Saxo te vertrekken ( ̶i̶k̶ ̶s̶l̶u̶i̶t̶ ̶h̶e̶t̶ ̶n̶i̶e̶t̶ ̶u̶i̶t̶ ik hou er rekening mee), dan is het fijn om een tweede volwaardige broker ingeregeld te hebben. Startklaar met beschikbare posities, rekening, en rapportages. Een tweede ingeregelde broker geeft je rust en vrijheid om voor jou optimale keuzes te maken op het moment dat je het nodig vindt. Zonder concessies te hoeven doen. Gun jezelf een solide backup-voorziening!

 7. wt

  In het buitenland klagen of procederen lijkt mij lastig. Daarom hecht ik eraan dat een broker een Nederlandse vestiging heeft. Ik kwam zo bij Lynx uit.

  1. Edwin

   Ter aanvulling, bij Easybroker zijn de dividend kosten ook nihil (aldus de helpdesk). Ik heb dan ook voor hen gekozen (op basis van de info op je blog en omdat ze een NL vestiging hebben)

 8. Gerben

  Natuurlijk voor de volwaardige broker gaan 🙂 ABN is gewoon te duur met een te beperkt assortiment en je zit er klem met je betaalrekening. IBKR is goedkoper en heeft alles in het assortiment, dat geeft je veel meer flexibiliteit.

  Je zou ook nog kunnen overwegen je Saxo portefeuille deels naar IBKR over te hevelen. Scheelt je een boel beheervergoeding per jaar. Echte stretch zou dan nog zijn te wisselen naar VTI/VXUS bij IBKR. Gewoon te koop via opties. Klinkt ingewikkeld, maar als je het 1x gezien hebt op een paper trading account dan is het eigenlijk niet spannend. Scheelt je ongeveer 0,5% per jaar tov Saxo-VWRL, dat is serieus geld bij een beetje een portefeuille.

  Verder mbt IBKR: Overboekingen zijn normaal binnen 2-4 uur beschikbaar. Valuta wisselen kost $2 en dan krijg je bijna de spot prijs. De genoemde 0,03% herken ik niet.

 9. Kapitalisman

  Helemaal eens met Gerben. Begrijp de conclusie ook niet helemaal, je wilt toch juist een volwaardige broker? Waarom een beheervergoeding betalen voor een inferieur product? De transactiekosten zijn eenmalig en verwaarloosbaar; de beheervergoeding komt jaarlijks terug.

 10. Nancy

  Het geld wat ik had overgeboekt stond nog op dezelfde dag nog bij IBKR.

Reageren is niet mogelijk.