Beleggingsspreadsheet online

Nadat ik eerder mijn administratiespreadsheet online heb gezet (zie hier en hier) is nu mijn beleggingsspreadsheet aan de beurt. Deze bevat nog veel meer macro’s en zelfgeprogrammeerde functies dan de administratie, ruim 100 Kilobyte aan zelf geprogrammeerde meuk. Ook deze komt weer zonder gebruiksgarantie en zonder uitgebreide handleiding, en met grotendeels fictieve data. Maar in deze blogpost wel een uitleg hoe de spreadsheet globaal in elkaar zit.

Er zijn twee soorten gegevens die ik inlees in mijn spreadsheet. Ten eerste is dat de wekelijkse rapportage van Alex Beleggingen, de beleggingsbroker waar ik gebruik van maak. Als ik bij hen inlog kan ik bij het overzicht van mijn portefeuille een Excel-bestandje downloaden. Met de ‘Import Alex’ knop lees ik dat bestandje in, en zet ik alles in het juiste format (zo verwijder ik bijvoorbeeld lege regels tussen categorieën). Met de ‘Process Quotes’ knop worden deze gegevens vervolgens verwerkt. Zo wordt per fonds de koers (in fondsvaluta) op de juiste regel en de juiste kolom van het werkblad ‘FundHistory’ gezet. Datzelfde doe ik met de waarde van het fonds (in Euro) op het werkblad ‘FundValue’. Ook sla ik de totaalwaarde van mijn portefeuille voor die week op in het werkblad ‘TotalValue’. Daarna wordt het spreadsheetje van Alex automatisch gearchiveerd. Dit Alex rapportje download en verwerk ik eigenlijk elk weekend.

Zoals ik wel eens geschreven heb, maak ik voor mijn beleggingen ook gebruik van Alex Vermogensbeheer (al vraag ik me al een tijdje af: hoe lang nog?). Dit behandel ik in mijn spreadsheet eigenlijk ook als een aandelenfonds. Ik heb mijn originele inleg verdeeld in 1.000 aandelen van € 25. Als ik extra geld bijstort, reken ik dat tegen de dan geldende waarde om naar het aantal aandelen wat ik fictief bijkoop. Elke week haal ik van de Alex website ook de waarde van mijn portefeuille bij Vermogensbeheer. Dit bedrag zet ik in het gereserveerde veld op het ‘Dashboard’ werkblad. Tijdens het importeren van het Alex-bestand wordt dit bedrag ook mee verwerkt, als ware het een normaal aandelenfonds.

Naast de wekelijke rapportage zet ik ook al mijn Beleggingstransacties (werkblad ‘Transactions’) en Cashtransacties (werkblad ‘Cash’) gerelateerd aan de beleggingsrekening in de spreadsheet. Dan gaat het bijvoorbeeld om dividendbetalingen die ik ontvang, of om geld dat ik overmaak van of naar mijn lopende rekening. Bij vrijwel elke beleggingstransactie hoort ook een cashtransactie, bijvoorbeeld bij het kopen van aandelen of het verkopen van aandelen. Ik heb verschillende manieren om dit vast te leggen. Via knoppen op het Dashboard kom je in speciale invoerschermen voor het toevoegen van fondsen en transacties, die op de achtergrond de ingevoerde gegevens in de juiste cel op het juiste werkblad zetten. Maar ik heb ook een (zéér experimentele) aparte spreadsheet waarin ik afschriften van Alex in kan lezen, en om kan zetten naar het format dat ik gebruik in mijn beleggingsspreadsheet. Die experimentele sheet publiceer ik nog maar even niet. Als ik de functies daarin stabiel heb, wil ik ze integreren in de volgende versie van de beleggingsspreadsheet.

Daarmee bevat mijn spreadsheet alle transacties, en op weekbasis de actuele koers en waarde per fonds in mijn aandelenportefeuille. Dat is de basis voor alle berekeningen.

Er zijn twee belangrijke dashboards opgenomen in de spreadsheet. Op het werkblad ‘Actual’ zie je de belangrijkste indicatoren voor mijn portefeuille als geheel, en ook per fonds dat ik op dat moment in portefeuille heb. Ik heb er eerder over geschreven. Deze draaitabel wordt automatisch herberekend als je dit werkblad opent. De gegevens komen uit het werkblad ‘Portfolio’, waar ze worden bijgehouden voor elk fonds dat ik ooit in portefeuille heb gehad. Waarom die aparte draaitabel? Voor het overzicht! Want anders moet je tussen alle fondsen die ik ooit in portefeuille heb gehad op zoek naar de actuele stand van vandaag.

Het tweede dashboard is het werkblad ‘Charts’. Hier kun je kiezen uit diverse soorten grafieken (o.a. koersverloop en waarde-ontwikkeling) met diverse looptijden. Bij de meeste grafieken kun je zelf kiezen welke fondsen je wilt laten zien, automatisch kiest mijn macro de fondsen die op dat moment in portefeuille zijn. Deze grafiek wordt automatisch herberekend als je dit werkblad opent, en ook als je één van de instellingen verandert. Dit is iets waar ik best wel trots op ben, het was best lastig om te programmeren. Ik zoek nog wel naar manieren om het sneller te maken, dus tips zijn meer dan welkom…

Op het werkblad ‘Dashboard’ vind je de knoppen voor de verschillende functies, met ‘Import Alex’ en ‘Process Quotes’ als belangrijkste. Ook staat hier een soort ‘verkorte statistiek, waarin ik snel kan zien hoe de totale waarde zich afgelopen week ontwikkeld heeft en wat de stand van het jaar is. Ook kan ik (in het tabelletje rechts) door een jaar te kiezen kijken wat de belangrijkste kenmerken van dat beleggingsjaar waren.

Let er bij het bestuderen van de spreadsheet op dat niet alle Visual Basic code in de standaard module zit. Een aantal werkbladen heeft ook eigen code. Oh, en dan vergeet ik nog het werkblad ‘Instellingen’. Daar vind je allerlei instellingen en opsommingen die gebruikt worden op verschillende plaatsen in de spreadsheet.

Op de Downloads pagina kun je mijn spreadsheets vinden.

Hoe beheer jij jouw beleggingen?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. ambertree

    Top dat je alles deelt met de crowd!

    Zelf hou ik het bescheiden qua automatisering en rapportages. Maandelijkse Amberindex en optie premies. Meer niet.

    Alles draait in de commerciële cloud.

  2. gelddromer

    Weer een indrukwekkende tool! De mate van automatisering, maar ook het overzicht is prachtig. Ik ben op dit moment nog een passieve belegger in een paar fondsen, maar als ik ooit een keer ga starten met wat actievere beleggingen dan is dit een mooie manier om het bij te houden. Tof dat je het deelt.

Reacties zijn gesloten.